BREAKING NEWS Buzau
02 [APR 20] ACTUALITATE Buzau
Joi, 02 aprilie 2020

Zeci de medici și asistenți, testați pentru coronavirus. Vezi rezultatul testării din Spitalul Județean!

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
2 voturi 3367 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Joi a început testarea cadrelor medicale din Spitalul Județean Buzău, iar primele 42 de teste rapide făcute până la orele după amiezii   arată că deocamdată nu sunt persoane infectate cu noul coronavirus.

Deși vestea este bună și aduce liniștea cadrelor medicale, testarea de joi  s-a făcut doar la insistențele personalului medical, dar fără acordul Direcției de Sănătate Publică, instituție care a ținut pe loc această verificare- deși s-ar fi putut face încă de la sfârșitul săptămânii trecute-pe motiv că testele rapide nu sunt relevante în diagnosticarea COVID19. 

Asta în timp ce au trecut deja două săptămâni de când Ministerul Sănătății a avizat achiziția unui aparat de testare, care nu a ajuns nici până acum la Buzău, pentru că Direcția de Sănătate Publică nu a reușit să finalizeze achiziția lui. De altfel, testele făcute sunt prea puține în toată țara, iar numărul aparatelor care pot prelucra analizele este extrem de redus. La nivel național, sunt 13 astfel de aparate, deși Ministerul a anunțat că fiecare județ va avea câte un Real Time PCR pentru prelucrarea analizelor.   

Speriate că ar putea fi infectate și ar putea duce virusul și acasă, cadrele medicale  din Spitalul Județean Buzău au luat atitudine. Nu și-au înaintat demisiile și nici nu au abandonat lupta împotriva noului coronavirus, așa cum s-a întâmplat în alte unități medicale, însă au cerut insistent să fie testate.

Abia joi s-a întâmplat acest lucru, deși de la începutul pandemiei o parte din cei 12 buzoieni diagnosticați cu COVID 19 a trecut și pe la Spitalul Județean. Autoritățile locale au făcut încă de săptămâna trecută demersuri pentru a ajuta unitatea medicală, iar primele teste rapide au ajuns la Buzău tot de atunci. Surse medicale spun încă că toată procedura de analiză ar fi fost însă ținută pe loc de Direcția de Sănătate Publică Buzău, care nu și-a dat acordul pentru folosirea acestor teste rapide, pe motiv că nu sunt relevante.
În ciuda acestui fapt, zeci de medici, asistente și infirmiere din secțiile Chirurgie, ATI, UPU și Urologie au făcut astăzi pe propria răspundere testul rapid pentru a afla dacă sunt infectați cu noul coronavirus. Și, din fericire, primele 42 de rezultate, sosite până la ora 16.00, au arătat că, deocamdată, nu sunt persoane infectate în rândul personalului medical din Spitalul Județean.

Rezultatele au adus un dram de speranță în rândul medicilor, asistentelor și infirmierelor aflați în prima linie de mai bine de o lună fără să știe dacă au contractat virusul ucigaș, dar cu toții așteaptă să fie adus la Buzău aparatul de testare promis de autorități, iar pentru asta responsabili sunt tot reprezentanții Direcției de Sănătate Publică. Ministerul Sănătății a avizat achiziția aparatului încă din data de 20 martie, adică în urmă cu aproape două săptămâni, timp în care nu se știe ce demersuri s-au făcut pentru ca buzoienii să poată fi testați. Singurele informații sunt că a fost demarată procedura de achiziție și că aparatul ar putea fi pus în funcțiune abia peste circa două săptămâni. Până atunci însă mai mulți medici, asistente și infirmiere din Județean au decis să continue să fie testați cu ajutorul testelor rapide, acesta fiind singurul reper de diagnosticare rapidă pe care îl au la îndemână.  

Numărul de teste realizate în România a fost foarte mic raportat la numărul de cazuri, iar explicația este că în toată țara nu sunt decât 13 aparate funcționale, care lucrează la capacitate maximă.  Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 0   2

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU