04 [IAN 15] ACTUALITATE Buzau
Duminică, 04 ianuarie 2015

De ce nu mai vor buzoienii să lucreze ca bugetari

Adrian Crăciun alte articole de Adrian Crăciun
0 voturi 1459 vizualizari 0 comentarii adriancraciun@sansanews.ro

După doi ani interdicţie la angajări, deblocarea posturilor de funcţionari nu a salvat piaţa muncii, iar din cauza salarizării neatractive unele administraţii au fost nevoite să repete concursurile de angajare.

Chiar dacă 2014 a fost anul în care s-a decis deblocarea posturilor vacante în administraţia publică, măsura  nu a salvat piaţa muncii. Astfel, cu excepţiile de rigoare, în lipsa unor investiţii importante în mediul de afaceri Buzăul s-a situat în acest an printre judeţele cu o rată ridicată a şomajului. La rândul lor, ofertele instituţiilor publice au rămas limitate, iar salariile mici pentru sarcinile şi responsabilităţile pe care le presupun munca directă cu publicul  nu au atras prea mulţi candidaţi, în unele cazuri concursurile fiind chiar reorganizate. Imediat după deblocarea posturilor, reprezentanţii unor primării din judeţ au constatat că funcţionarii publici bine pregătiţi sînt tot mai greu de găsit. Un caz concret este cel al Primăriei Vadu Paşii, instituţie care în prima parte a acestui an a scos la concurs de trei ori un post de inspector din cadrul Compartimentului Urbanism – Amenajarea Teritoriului.

Toată lumea vorbeşte de o criză a locurilor de muncă, dar se pare că în realitate pe piaţa muncii lipsesc specialiştii din anumite domenii. La Vadu Paşii, deşi este o comună la doi paşi de municipiul reşedinţă de judeţ, primăria a scos de la începutul anului cinci posturi libere, nereuşind să găsească în primă fază decît doi noi angajaţi, lucru care a necesitat reorganizarea concursului. “Cel puţin, la primele două concursuri organizate tot în acest an, prezenţa a fost foarte slabă, în sensul că nu sînt solicitări pe anumite posturi. De exemplu, la inginer cu urbanism, care sînt cu amenajarea teritoriului, nu am avut nici o solicitare două concursuri consecutive”, ne explica în urmă cu câteva luni Ion Mărăcine, inspector Resurse Umane la Primăria Vadu Paşii. Primăria din comuna vecină municipiului Buzău mai are şi în prezent un post liber, având anunţată organizarea unui nou concurs pentru ocuparea funcţiei publice vacante de inspector clasa I, grad profesional principal din cadrul Biroului financiar contabil, achiziţii publice, resurse umane şi dezvoltare locală.  Examenul se va organiza la sediul Primăriei comunei Vadu Paşii, în perioada 26-28.01.2015, astfel: - 26.01.2015, ora 10:00, proba scrisă; - 28.01.2015, ora 10:00, interviul.

Pentru concursul anunţat, candidaţii trebuie să îndeplinească condiţiile generale prevăzute la art. 54 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul Funcţionarilor publici, republicată cu modificările şi completările ulterioare. Candidatii trebuie să aibă studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniul ştiintelor economice, iar vechimea în specialitatea studiilor necesare exercitarii funcţiei publice este de 5 ani. O altă administraţie care a anunţat că face angajări la finalul acestui an este Primăria Săpoca, instituţie care organizează concurs pentru ocuparea funcţia contractuală de execuţie de consilier, gradul II, studii superioare, şi funcţia contractuală de şofer, categoriile B, C şi D, studii generale. Concursul se desfăşoară la sediul primăriei în zilele de 09.01.2015, ora 10:00, proba scrisă şi 13.01.2015, ora 10:00, interviul şi proba practică. În ceea ce priveşte oferta din mediul privat, pe final de an numărul de locuri de muncă au fost destul de limitate. În prezent, potrivit datelor publicate pe site-ul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău, sunt disponibile doar 21 de locuri de muncă. Dintre acestea, 19 aparţin companiilor private, iar instituţiile publice sunt reprezentate doar de Direcția Apelor Buzău Ialomiţa, instituţie care va angaja un inginer geolog și un inginer în construcții hidrotehnice.Etichete: bugetari |  buzoienii |  lucreze
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU