14h 52' ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 11 martie 2020

De ce ar trebui să-şi dea demisia prefectul şi şefa D.S.P.

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
3 voturi 4205 vizualizari 1 comentariu doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro
UPDATE [14:52] 13 MAR 2020 › La aproape o săptămînă de la declanşarea "Crizei coronavirus" la Buzău, prefectul judeţului, Leonard Dimian, a ieşit, în sfîrşit, într-o conferinţă de presă. Ocazie cu care a transmis puţine, dar a apreciat că s-a mişcat bine în postura de primul înalt funcţionar public obligat să gestioneze o astfel de situaţie la nivel de judeţ. Deşi, părerea marii majorităţi a cetăţenilor buzoieni este exact inversă cu cea a prefectului, în condiţiile în care "Casa Albă" a comunicat, oficial, foarte puţin spre deloc, întrebat dacă crede că ar trebui să-şi dea demisia pentru modul în care a gestionat această criză, prefectul Leonard Dimian a declarat, vineri într-o conferinţă de presă că: "Eu cred că, ţinînd cont de dinamica evenimentelor şi de problematica cu care ne-am confruntat, dar şi de rezultatele pe care le avem, pînă în prezent, pe raza judeţului nostru, eu zic că situaţia a fost gestionată cît se poate de bine, iar motiv de demisie nu prea văd..."


Doi dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai autorităţilor de la Buzău, obligate să combată împrăştierea coronavirusului în judeţ, se dovedesc a fi complet depăşiţi de evoluţia evenimentelor. Este vorba despre directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Buzău, Cristina Ungureanu şi de prefectul Leonard Dimian, cei care, în plină criză iscată de suspiciuni de contaminare cu COVID-19 a femeii de 73 de ani de la Pîrscov, au gestionat catastrofal situaţia, mai ales la capitolul comunicare, o componentă extrem de importantă pentru informarea corectă a populaţiei şi restrîngerea panicii. Pentru toate acestea cei doi, oameni puşi politic pe funcţii, trebuie degrabă să-şi dea demisia.

Speculaţii în stare de panică 

Un argument care susţine această cerere este faptul că femeia din Pîrscov dovedită contaminată după teste a creat în tot judeţul, şi nu numai, o imensă stare de teamă pe care nici Prefectura şi nici D.S.P. n-au contracarat-o. Nici prin aplicarea fermă a legii şi nici prin transmiterea pentru buzoienii panicaţi a evoluţiei situaţiei, mai ales că rudele vîrstnicei din Pîrscov au umblat prin tot oraşul, ba chiar unul dintre aparţinători a distribuit medicamente în întreg Spitalul Judeţean. Ceea ce, evident, a sporit în mod exponenţial panica, mai cu seamă că, repetăm, în acest caz, cînd se ştia, limpede, de unde a venit femeia contaminată, respectiv din Zona Galbenă de la Rimini-Italia, şi existau reguli clare pe care autorităţile trebuia obligatoriu să le pună în aplicare rapid şi cu maximă fermitate fara ezitari si fara negocieri inutile.

Este clar că nu s-a întîmplat aşa, suspecta stînd o oră în ambulanţă pentru că autorităţile n-au ştiut ce să facă cu ea, iar lipsa de comunicare s-a tradus prin cîteva mesaje eliptice, lăsînd presa buzoiană, presată la rîndul ei, de jos în sus, de către publicul buzoian să transmită ce a putut documenta pe surse. Fapt care a întărit speculaţiile şi starea de isterie, adică să se escaladeze o situaţie de care nimeni n-are nevoie.

Lipsă acută de comunicare elementară

După cum se vede la Bucureşti, autorităţile sanitare, împreună cu vectorii cei mai importanţi din sistemul medical, comunică aproape din oră în oră românilor evoluţia situaţiei din ţară şi din străinătate, transmit sfaturi şi anunţă ultimele măsuri de criză. 

La Buzău nimeni n-a făcut asta oficial, nici prefectul, nici directorul D.S.P., care nici măcar medic nu e ca să justifice punerea ei pe funcţie, n-au apărut în faţa cetăţenilor să transmită lucruri elementare aşa cum trebuie obligatoriu procedat în situaţie de criză. Şi nici pe alţii n-au lăsat s-o facă,creind,astfel impresia de debandada totala Iar pentru toate acestea reprezintă o imensă responsabilitate.Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 2   -1

Comentarii

Geo
11 martie 2020
Bună ziua, Fără supărare! Mai bine s-au descurcat veterinarii cu pesta .


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU