29 [IUL 14] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 29 iulie 2014

De ce a crescut numărul infracţiunilor cu violenţă?

Mirela Dumitru alte articole de Mirela Dumitru
0 voturi 1465 vizualizari 0 comentarii mireladumitru@sansanews.ro
Consecinţele Noului Cod Penal

Buzăul înregistrează o creştere la capitolul infracţionalitate violentă. Cifrele trecute în bilanţul întocmit de poliţişti pentru primul semestru al anului arată acest lucru, dar, în realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Creşterea spectaculoasă a numărului infracţiunilor săvârşite cu violenţă are o explicaţie simplă. În urma intrării în vigoare a noului Cod Penal, toate sesizările primite la 112 sunt înregistrate ca fapte. De aici şi creşterea din statistici.

Comisarul şef Gheorghe Roman, adjunct al şefului IPJ Buzău, afirmă că “Infracţiunile de lovire sau alte violenţe înregistrează  o creştere de 100% având în vedere schimbările legislative care au avut loc în această perioadă. Toate sesizările care vin prin 112 sunt înregistrate ca fapte, ca dosare penale şi, de aici, această creştere. Nu este o creştere reală a violenţei în acest domeniu.“

Cert este că în primele luni ale anului, poliţiştii buzoieni au avut destul de muncă. Au intervenit pentru stingerea a mii de conflicte iscate în diverse colţuri ale judeţului. Iar promptitudinea şi flerul oamenilor legii au împiedicat răspândirea fenomenului.

“S-a intervenit în 2243 stări conflictuale, din care 848 intrafamiliale, 1372 interfamiliale şi 23 de altă natură. Au fost consiliate 2356 persoane. În aceste condiţii, au fost aplanate 1410 stări conflictuale şi detensionate alte 504 stări conflictuale, astfel că în evidenţe au rămas 329 stări conflictuale din care 151 intrafamiliale, 174 interfamiliale şi 4 alte forme” , se arată în bilanţul IPJ pentru primul semestru din 2014.

În prezent, poliţiştii au în lucru peste 4000 de dosare penale cu autori cunoscuţi. Cele mai multe au fost întocmite la secţiile de poliţie rurală – peste 1 700. Alte aproape 800 de dosare au fost întocmite de poliţiştii din municipiul Buzău şi peste 500 de cei din Râmnicu Sărat.

Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU