19 [SEP 19] ACTUALITATE Buzau
Joi, 19 septembrie 2019

Daea, despre Banca de Gene: ”O împlinire a unei perioade de analiză foarte atentă. Va fi o muncă permanentă, nu în salturi”

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 3005 vizualizari 0 comentarii

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a venit miercuri seară la Buzău unde a vizitat în parcul Crâng spațiul pe care va funcționa de acum Banca de Gene pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale, proiect aprobat de Guvern săptămâna trecută.
"Aici s-a născut prin hotărârea aprobată de Guvern Banca de gene din legumicultură. O împlinire a unei perioade de analiză foarte atentă şi cu foarte multă stăruinţă. A fost nevoie să analizăm bine locaţia pentru că e foarte important ca în această zonă să dăm dimensiunea viitorului. Am botezat aceasta bancă de gene, dar trebuie să facem investiţii serioase, pentru a pune la adăpost fondul genetic al ţării. România are trei mari resurse: solul, apa şi fondul genetic. O parte din el l-am pierdut din cauza multor factori. Suntem tributari azi importului, importăm legume, tomate în special. Va fi o muncă continuă, nu în salturi", a declarat, la Buzău, ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Daea a adăugat că a venit miercuri la Buzău pentru a vedea de ce este nevoie astfel încât să fie alocată cât mai curând posibil o sumă pentru ca banca de gene să poată funcţiona cât mai repede.
Ministrul a vizitat locația unde va funcționa Banca de Gene, locație situată în parcul Crâng la fostul sediu administrativ al Urbis Serv, acolo unde i-a și predat inginerului Costel Vânătoru documentele aduse. Documente prin care cercetătorul Costel Vânătoru a fost numit director al  Băncii de Gene , în organigramă fiind prevăzute alte 11 posturi. De asemenea, unităţii îi va fi alocat un autoturism.
”Am câștigat o victorie, dar nu întreaga luptă. Am obținut acest spațiu, am obținut hotărârea de Guvern, însă mai avem mult de lucru până când vedem construită banca după normele internaționale, pe urmă banca acreditată, pe urmă banca funcțională, cu laboratoare și înnobilată cu laboratoarele și genotipurile românești bine păstrate. Mai avem până acolo, dar sperăm că, sigur, pașii sunt făcuți bine, temeinic, iar dacă avem certificatul de naștere, această hotărâre de Guvern, sperăm ca și pe celelalte să reușim să le facem. Ceea ce eu am atras atenția - și am ținut întotdeauna la acest lucru – să nu facem rabat la calitate: să facem o bancă de gene de nivel internațional, care să pună România pe harta științifică a lumii!  Sunt multe de făcut – eu am fost luat prin surprindere: niciodată nu m-am gândit că voi ajunge la conducerea acestei unități! Mi-am dorit să existe această bancă de gene, dar nu mi-am dorit vreodată ca eu să ma ocup! Asta pentru că un ochi plânge, un ochi râde: un ochi râde pentru că am bucuria să văd actul normativ și speranța că vom face o bancă de gene, un ochi plânge pentru că eu am fost învățat în munca de cercetare și îmi vine foarte greu să mă rup de polenizare, de câmp, de tot ceea ce am făcut până acum 30 și ceva de ani. Vom începe cu studiul de fezabilitate și cu ceilalți pași necesari pentru a realiza acest obiectiv.”, a declarat la rândul său cercetătorul  Costel Vânătoru. 


O estimare iniţială a investiţiei arată că înfiinţarea băncii de gene ar putea costa în jur de 65 de milioane de euro. Valoarea finală va fi dată de studioul de fezabilitate care urmează să fie realizat în perioada următoare.Etichete: analiză |  atentă |  împlinire |  Banca |  despre |  foarte |  muncă |  perioade |  permanentă |  salturi
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU