04 [FEB 13] ACTUALITATE Buzau
Luni, 04 februarie 2013

Curtea de Conturi: nereguli mari la Consiliul Judeţean

Dan Răspopa alte articole de Dan Răspopa
5 voturi 2497 vizualizari 4 comentarii danraspopa@sansanews.ro
Fostul preşedinte al CJ, Victor Mocanu la 'inaugurarea' maternităţii

Evidenţe contabile eronate

Într-un raport al Curţii de Conturi dat publicităţii astăzi se arată că acum doi ani Consiliul Judeţean Buzău a efectuat înregistrări contabile eronate, care au avut drept consecinţă denaturarea datelor raportate prin situaţiile financiare încheiate la finele lui 2011 cu o valoare estimată de 131 mii lei. 

Nereguli în procedurile de control

Conducerea CJ, spune Curtea de Conturi,  nu a dispus măsurile necesare pentru implementarea sistemelor de control managerial potrivit art.2-3-din Ordinul MFP nr. 946/2005, respectiv nu au fost constituite comisii sau grupuri de lucru cu atribuţii de monitorizare, coordonare şi îndrumare metodologică cu privire la sistemele proprii de control managerial. De asemenea, nu a fost elaborată o procedură privind managementul riscurilor la nivelul entităţii şi al entităţilor publice aflate în subordine. Nu au fost stabilite proceduri de control pentru protejarea entităţii împotriva fraudelor, pierderilor, neregularităţilor şi erorilor în vederea administrării fondurilor publice în mod economic, eficient şi eficace.  
 

Nereguli în achitarea lucrărilor la Maternitate

În raportul Curţii de Conturi se mai precizează că pentru obiectivul de investiţii Construire Maternitate - Secţie exterioară a Spitalului Judeţean Buzău, Consiliul Judeţean a acceptat la plată şi a decontat nelegal constructorului situaţii de lucrări în care au fost înscrise lucrări neexecutate, precum şi materiale care nu s-au regăsit pe teren montate, fapt ce a condus la plăţi nelegale din bugetul entităţii în valoare de 51 mii lei. 

Curtea de Conturi recomandă Consiliului Judeţean 

Curtea de Conturi cere Consiliului Judeţean să  organizeze şi să împlementeze de urgenţă sistemului de control managerial în conformitate cu prevederile OMFP nr.946/2005, respectiv elaborarea procedurilor operaţionale pe fluxuri, procese şi activităţi, a registrului riscurilor în vederea identificării şi evaluării sistematice a riscurilor pe activităţi, conform cerinţelor ordinului menţionat mai sus. 

Consiliul Judeţean trebuie să verifice, pe perioada de prescripţie, modul de evidenţiere în contabilitate a cheltuielilor pentru întocmirea documentaţiei tehnico-economice aferentă lucrărilor de investiţii de modernizare a drumurilor judeţene, în vederea identificării şi altor situaţii în care acestea au fost înregistrate eronat pe cheltuieli, a ştornarea operaţiunilor respective şi evidenţierea lor în conturile de active fixe, conform prevederilor Ordinului MFP nr.1.917/2005 cu modificările şi completările ulterioare. 

Curtea de Conturi mai recomandă Consiliului Judeţean să stabilească valoarea prejudiciului rezultat din plata nelegală a unor situaţii de plată, în care au fost incluse lucrări nexecutate precum şi materiale nepuse în operă şi dispunerea măsurilor de urmărire şi recuperare a sumelor plătite nelegal, precum şi a dobânzilor aferente şi să extindă verificările şi asupra celorlalte situaţii de lucrări/facturi, decontate de CJ pentru obiectivele de investiţii realizate sau aflate în curs de execuţie, din punct de vedere al exactităţii şi realităţii datelor înscrise în documentele respective, pe întreaga perioadă de prescripţie.


Etichete:  |  Buzău |  CJ |  Conturi |  Curte |  Maternitate
Voteaza articolul: bun: 4  |  slab: 1   3

Comentarii

Horațiu
04 februarie 2013
Dacă s-au făcut plăți pentru lucrări neefectuate și s-au decontat materiale inexistente, asta este INFRACȚIUNE.
preda
04 februarie 2013
deci urmează să se sesizeze parchetul !
MIOARA
04 februarie 2013
LA PUSCARIE CU MAFIOTII
GHEORGHE
05 februarie 2013
VERIFICAT-IDIN CE SI-A FACUT SIMONA BOIAN CASA LA OGRAZI DIN BANI FURATI DE MOCANU VOI CHIR NU VEDETI


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU