12 [DEC 13] ACTUALITATE Buzau
Joi, 12 decembrie 2013

Curtea Constituţională dă undă verde la judecarea torţionarilor

Radu Drăguţ alte articole de Radu Drăguţ
0 voturi 1260 vizualizari 0 comentarii radudragut@sansanews.ro

Curtea Constituţională a respins joi excepţia de neconstituţionalitate privind înlăturarea prescripţiei pentru infracţiunile de omor.

'Cu majoritate de voturi Curtea Constituţională a respins excepţia de neconstituţionalitate a articolului 125 din Codul penal. (...) În cazul infracţiunilor comise de torţionari nu se aplică prescripţia', a declarat preşedintele CCR, Augustin Zegrean.

Pe 21 noiembrie, CCR a decis repunerea pe rol pentru 12 decembrie a excepţiei ridicate de Nicolae Jr. Trebuian, care a contestat constituţionalitatea dispoziţiilor art.125 alin.3 din Codul penal.

Anterior, pe 15 octombrie, CCR amânase soluţionarea excepţiei din cauza imposibilităţii constituirii completului de judecată.

În octombrie, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi-a exprimat îngrijorarea privind posibila blocare a dosarelor Revoluţiei ca urmare a soluţionării unei excepţii de neconstituţionalitate de către Curtea Constituţională a României.

Preşedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru, a transmis la acea dată judecătorilor CCR o scrisoare privind situaţia care ar fi creată odată cu admiterea excepţiei de neconstituţionalitate a Legii 27/2012.

În aceste condiţii, şi torţionarul Alexandru Vişinescu, fostul şef al Penitenciarului din Râmnicu Sărat, va fi judecat.

El este acuzat că, în perioada 1957-1963, cât a fost comandant al penitenciarului din Râmnicu Sarat, ar fi supus deţinuţii politici unui tratament inuman.

Printre victimele sale se numără liderul ţărănist Ion Mihalache. Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU