18 [MAI 19] ACTUALITATE Buzau
Sâmbătă, 18 mai 2019

Cum vrea să rezolve primarul Toma problema RAM

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 2163 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

 Decizie importantă  luată astăzi de producăturul de agent termic din Buzău, Ecogen Energy, cel care începând cu 2 aprilie a refuzat să mai furnizeze energie termică Regiei Autonome Municipale, iar 8000 de apartamente au rămas în frig, iar 27.000 de copii au înghețat în creșe, școli și licee. Acționarii societății s-au întâlnit într-o adunare generală și au votat intrarea în insolvență. Pasul a fost anunțat încă de la începutul lunii aprilie pe motiv că a adunat foarte multe datorii către furnizorul de gaze. Decizia intrării în insolvență reprezintă o problemă pentru societatea de termoficare a orașului care trebuie să asigure apă caldă și căldură pentru mii de abonați care încă își spun speranța că vor avea aceste servicii în continuare și nu vor fi nevoiți ca în doar câteva luni să investească bani în propriile sisteme de încălzire.
„Adunarea generală a acționarilor de la Ecogen Energy a votat intrarea în insolvență a Ecogen Term. Deocamdată populația nu este afectată, primește apă caldă de la Ecogen Energy și de la centralele din Micro XIV până începe sezonul rece. Am vorbit și cu domnul primar, facem toate eforturile, ori într-o variantă, ori într-alta să aibă căldură.”, a declarat pentru Focus FM Regional, AUREL GUBANDRU, director RAM Buzău.
Deși acestea sunt intențiile, soluțiile gândite deja de autorități sunt greu de  pus în practică. Invitat în platoul Focus TV, la emisiunea Sens direct, primarul Constantin Toma a anunțat câteva dintre planurile municipalității. În primul rând, în școli, creșe și licee se vor  monta centrale termice, iar pentru încălzirea populației se vor găsi soluții punctuale, pentru fiecare cartier în parte.
„Am hotărât să fie o singură licitație cu un singur furnizor mare pentru toate. Atenție! În situația în care s-ar întâmpla o nenorocire, sper că prin montarea și acestui nou CAF aici de zece gica calorii, cu ceea ce avem în Micro XIV, că avem și acolo un punct termic care poate funcționa și independent, și în Micro III, pe aceste debranșări care se fac, plus să blocăm furnizarea din zona industrială, vorbesc de conducta magistrală, care și aceea inducea în oraș cam 30-35% pierderi, să reușim cu aceste trei puncte termice să trecem și iarna viitoare.”, a explicat edilul orașului, Constantin Toma.
În același timp, primarul Buzăului a punctat, din nou, situația critică în care a ajuns Regia Autonomă Muncipală. Societatea are datorii și pierderi de milioane de euro, ceea ce o greu de readus pe linia de plutire. 
„Fiecare, la un moment dat, va trebui să aibă un sistem independent. Acest RAM, să vă dau doar două cifre, nu vi le dau pe toate, RAM Buzău, se oprește jucăria aceasta, el cum nu mai are cu ce lucra, are în momentul acesta 20 de milioane de euro datorii, 10 milioane de euro pierderi financiare. Pierderi. Practic ea este, din punct de vedere a viabilității, este o firmă moartă, să mă ierte Dumnezeu, am trecut și eu prin clipe grele, situația este de neîntors, iar ca sistemul să funcționeze, atenție, avem o expertiză comandată de mine anul trecut ca și primar al Buzăului, ne-ar trebui investiții de treizeci și ceva de milioane de euro, dar ar trebui un minimum, o masă critică de clienți, de circa 21 de mii de clienți.”,a mai spus primarul Buzăului.
Toate nenorocirile pornesc însă de la privatizarea vechiului CET, este de părere actualul primar care a anunțat în emisiunea Sens Direct de la Focus Tv că va sesiza, în scris, toate organele competente să cerceteze acest process. Până când ițele acestor probleme vor fi deslușite, buzoienii care au posibilitatea să-și monteze centrale termice deja au cerut debranșarea de la sistemul centralizat. Din 2 aprilie, de când au rămas în frig, aproape 400 de familii au renunțat la căldura primită în sistem centralizat. Etichete: primarul |  problema |  rezolve
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU