29 [IUN 17] ACTUALITATE Buzau
Joi, 29 iunie 2017

Cum umileste Trans-Bus persoanele cu dizabilitati

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
1 vot 908 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro

In aceste zile, persoanele cu dizabilități care circulă gratuit cu autobuzul sînt chemate din nou, la punctul de lucru al societății de transport, să își ridice abonamentele care le dau dreptul să utilizeze gratuit mijloacele de transport în comun. În ciuda temperaturilor caniculare, persoanele cu dizabilități din municipiul Buzău vor trebui să facă încă un drum la capătul liniei autobuzului 8, pentru a-și procura abonamentele. Este a doua lună în care se întîmplă acest lucru, iar regula a fost instituită de conducerea societății de transport călători. Asociațiile care îi reprezintă pe cei cu dizabilități au atras atenția că nu este normal ca oamenii care și așa sînt loviți de o infirmitate să fie plimbați pe drumuri inutil. În alte localități, ei pot circula gratuit doar pe baza legitimației care atestă că au o dizabilitate. După ce au primit aceste sesizări, responsabilii din conducerea Trans Bus au încercat să găsească soluții, dar pînă acum nu le-au găsit.

"Am avut o întîlnire la sediul DAS (Direcţia de Asistenţă Socială, n.r.) şi cu o asociaţie care reprezintă persoanele cu dizabilităţi şi am încercat să găsim soluţii pentru a nu mai veni persoanele cu handicap la punctul de distribuţie pentru a-şi ridica abonamentul, ţinînd cont că fiecare are problemele lui şi trebuie să ţinem cont de lucrul acesta. Am identificat două soluţii, rămîne să ne întîlnim, să le analizăm şi să vedem cum facem pentru ca aceste abonamente să fie distribuite sub altă formă"m a declarat  directorul Trans Bus Buzău, Gică Toader.

Acoperiţi de hîrtii

Situaţia de la Buzău a atras atenţia şi Avocatului Poporului care s-a autosesizat şi a declanşat o anchetă. De partea cealaltă, conducerea Trans Bus spune că recunoaşte drepturile persoanelor cu handicap , dar nu poate deconta de la buget gratuitatea acordată, decît dacă se acoperă cu hîrtii. Iar hîrtiile sînt obţinute punîndu-i pe drumuri pe cei care au deja o problemă în a se deplasa. Răspunsul l-au dat administraţiile din alte oraşe care au găsit alternative şi rezolvă problema printr-un schimb de documente, fără să mai pună pe drumuri persoanele cu dizabilităţi. Pînă cînd vor găsi soluţii şi autorităţile din Buzău, situaţia rămîne la fel de chinuitoare pentru beneficiarii de gratuităţi. În fiecare lună, ei trebuie să bată drumul pînă la punctual de lucru al societăţii Trans Bus de unde se ridică abonamentele pentru transportul gratuit.Etichete: dizabilitati |  persoanele |  Trans |  umileste
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU