17 [SEP 14] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 17 septembrie 2014

Cum se trăieşte alături de şerpi pe prundul Buzăului VIDEO

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
3 voturi 1400 vizualizari 1 comentariu laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro
Cum se trăieşte alături de şerpi pe prundul Buzăulu


Protecţia Copilului s-a autosesizat
Cazul a intrat şi în atenţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. „Instituţia noastră s-a autosesizat cu privire la această situaţie şi în regim de urgenţă, o echipă de intervenţie se va deplasa la locaţia indicată pentru a face propria evaluare. Situaţia copiilor a mai fost în atenţia DGASPC Buzău. Acum se face o reevaluare a situaţiei conform noului profil de risc”, a declarat Roxana Kovacs, purtător de cuvânt al DGASPC Buzău. O asemenea intervenţie se impune în condiţiile în care cei 15 copii nu pot merge la şcoală, iar părinţii refuză să îi lase în grija instituţiilor de ocrotire, ca să nu piardă alocaţiile din care trăiesc cu toţii.  Trei familii de romi care în total numără 28 de suflete au fost trimise să locuiască sub cerul liber, la marginea oraşului aproape de podul de la Vadu Paşii, după ce ani la rând au trăit în zone bune ale municipiului. Ei aşteaptă acum ca Primăria, care i-a tolerat în imobile situate pe strada Victoriei, apoi pe strada Colonel Ion Buzoianu să le rezolve situaţia locativă. 

La sfârşitul săptămânii trecute, romii s-au instalat într-o zonă împrejmuită în apropiere de prundul râului Buzău. Terenul, care aparţine unei societăţi şi le-a fost pus la dispoziţie printr-o înţelegere cu Primăria, nu dispune de branşamente la reţeaua de apă şi de electricitate, şi singura construcţie pe care o au la dispoziţie chiriaşii, este o construcţie mică şi dărăpănată care în nici un caz nu-i poate adăposti pe toţi. 

Romii susţin că mutarea lor la marginea oraşului este un abuz al autorităţilor pentru că zona este improprie pentru a fi locuită şi pe deasupra este periculoasă din cauza şerpilor care colcăie peste tot. Supărarea lor este cu atât mai mare cu cât odată trimişi lângă podul ce leagă Buzăul de Vadu Paşii, nimeni nu se mai interesază de ei şi sunt nevoiţi să trăiască cu tot cu copii fără un acoperiş deasupra capului.

„Am fost evacuaţi vineri dimineaţă din imobilul de pe strada Colonel Buzoianu. Suntem 28 de persoane aici, dintre care 15 sunt copii. Primăria ne-a promis că ne dă drumul la lumină, că ne dă drumul la apă, că ne dă materiale de construcţie. Fel şi fel de promisiuni. Suntem distruşi complet. Am fost alungaţi pe câmp, la marginea Buzăului, unde dormim cu şerpii”, spune Marian Nica unul dintre romi. 


Au locuit pe strada Victoriei

Conducerea Primăriei nu vede nimic inuman în această poveste. Dimpotrivă, se afirmă că romii au fost ajutaţi tot timpul. Ei au locuit mulţi ani într-o casă cu valoare de partimoniu de pe strada Victoriei, însă au adus imobilul într-o stare jalnică. Au fost evacuaţi de acolo în momentul în care casa ajunsese în ultimul grad de degardare şi exista riscul să se prăbuşească peste chiriaşi. După evacuare romii au fost lăsaţi să locuiască într-un imobil de pe strada Colonel Buzoianu, în care şi-a avut sediul Poliţia Locală, iar acum au fost nevoiţi să părăsească şi acel adăpost. Aici la marginea oraşului, nu au nimic în afară de lucrurile ponosite pe care le-au adus cu ei din fosta locuinţă. Ar vrea totuşi să îşi încropească ceva, dar nu au cu ce pentru că nici unul nu munceşte. 

„Aici pe terenul unde au fost transferaţi au posibilitatea să încheie contracte de furnizare pentru apă şi electricitate. Nouă nu ne permite legea să le plătim branşamentele şi nici să le dăm materiale de construcţii. Primăria nu poate să construiască case pentru cazurile sociale”, a declarat viceprimarul Fănică Bârlă.  


Etichete: romi |  Victoriei |  prund
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 3   -3

Comentarii

Cetatean platitor de taxe
18 septembrie 2014
Mai terminati cu povestile lacrimogene. Stiti cati romani care muncesc traiesc la limita saraciei si nu cer nimic ?? cati copii romani care au terminat o facultate nu au o casa ?? Daca grupului dvs. de presa le e mila de ei , de ce nu le construiti dvs. o locuinta sau sa le platiti chirie undeva ??? M-am saturat ca banii pe care ii dau ca impozit sa fie folositi doar pentru romi...


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU