17 [OCT 18] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 17 octombrie 2018

Cum se recoltează ginsengul romanesc

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
1 vot 1684 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Bogată în vitamina C și numită de cunoscători "ginsengul românesc", cătina este fructul cel mai căutat al sezonului de toamnă. Însă, pe cît este de apreciată, pe atît este de greu de găsit anul acesta pe dealurile din judeţul Buzău, renumite, în trecut, pentru o producţie bogată.   

În ultimii ani, situația s-a schimbat. Regulile impuse de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură cu privire la curățarea pămînturilor a dus, implicit, și la distrugerea unor suprafețe insemnate de cătină.  Diminuarea producției s-a simțit cel mai bine în cantitățile de fructe pe care Direcția Silvică Buzău le avea de recoltat din flora spontană.  Vasilică Avram - șef pepinieră Direcția Silvică Buzău -  a declarat ca programul de 42 de tone pe care l-a avut de realizat institutia este in grafic, iar pînă în prezent au fost livrate 28 de tone, restul cantităţii fiind "pe stoc" şi urmînd a fi livrată pînă la sfîrşitul săptămînii viitoare. Cantitatea colectată de la culegătorii ocazionali este mai mică cu aproape 15 tone față de ceea ce se strîngea în anii trecuți.  Ca să își onoreze contractele de export, Directia Silvică a înființat propria plantație de cătină, în urmă cu trei ani. 2018 este primul în care cultura a dat rod. Conform declaratiei şefului pepinierei, Vasilica Avram, necesitatea infiintarii plantatiei a aparut din cauza " diminuarii suprafetelor de catina din flora spontana",  " impunerii de catre APIA a curatarii suprafetelor de teren" şi "îmbătrînirii populaţiei din zona respectivă".   

Certificată "BIO" 

Plantația se află în spatele pepinierei Direcției Silvice și se întinde pe o suprafață de 4 hectare și jumătate. Cultura include trei soiuri diferite de cătină. Întreaga plantația a fost certificată Bio, iar pentru o calitate crescută a producției, recoltarea se face cu grijă. Vasilica Avram a explicat modul corect de a culege miraculoasa planta: se taie intreaga ramura, lasandu-se un cep de 10-15 cm de la tulpina, pentru a lastari si a-si forma coroana anul urmator. Toate ramurile recoltate se transporta la centrul frigorific, se pun in congelator, unde se depoziteaza la o temperatura de -30 grade.

Congelată la -30°C

După ce au fost culese, fructele sînt congelate la minus 30 de grade și apoi păstrate într-un depozit, la minus 23 de grade, pînă la livrare. Toată recolta merge pe piețele din Germania și Austria.  

Tot acolo ajung și tone de măceșe culese doar din flora spontană. și cu toate că la măceșe cantitățile nu au scazut, o problemă tot există: forța de muncă insuficientă pentru cules. Cătălin Gheorghe, pădurar la Ocolul Silvic Tisău spune că oamenii sînt greu de găsit, dar suficienţi pentru ca planul de 450 kg să fie îndeplinit. Pentru un un kilogram de măceșe adunate, fiecare culegător primește doi lei, în timp ce pentru un kilogram de cătină, Direcția Silvică Buzău plătește 4 lei și jumătate kilogramul. La export, prețurile sînt considerabil mai mari.Etichete: bio |  catina |  ginsengul |  recolteaza |  romanesc
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU