27 [IUN 17] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 27 iunie 2017

Cum se pot face legal şi sigur lucrări de modificare a interioarelor apartamentelor

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
1 vot 912 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro

Comunitatea buzoiană a fost scena unor intense dezbateri ajunse în spaţiul public pe marginea modificărilor făcute de proprietari în apartamen­- tele lor din blocurile de locuinţe. De multe ori, unii care au contestat lucrările unor vecini au invocat afectarea structurii de rezistenţă, s-au făcut verificări de către inspectorii de specialitate de la Inspectoratul pentru Stat în Construcţii, dar indiferent de rezultatele anchetelor au existat nemulţumiri. Iată în cele ce urmează ce spun cei de la I.D.C. în legătură cu aceste aspecte, într-un material preluat de pe siteul avocat.net  
Modificările de apartament pot presupune atît zugrăveli, schimbarea tîmplăriei, înlocuirea unor sisteme, cît și dărîmarea unor pereți. Pentru unele dintre aceste lucrări, avem nevoie de autorizație de construire și chiar de o aprobare expresă de la asociația de proprietari. Principiul după care trebuie să ne ghidăm e următorul: dacă lucrarea ar putea afecta structura de rezistență a blocului, atunci avem nevoie de toate documentele cerute de lege, altfel riscăm amenzi de pînă la 100.000 de lei. Întrebarea care se pune este următoarea: sîntem destul de specialiști să știm ce (nu) afectează structura de rezistență? Atunci, cel mai sigur este să nu facem lucrurile de capul nostru, scrie avocatnet.ro.
Principiul "e bunul meu și fac ce vreau cu el" nu se aplică întocmai aici, pentru că, din păcate, traiul la bloc înseamnă să-i respecți și pe ceilalți proprietari din clădire și să le respecți dreptul lor de proprietate. Dacă o lucrare din apartamentul propriu afectează structura de rezistență a clădirii și/ sau aspectul arhitectural al construcției, atunci ea nu se poate face decît cu toate documentele necesare: proiect, certificat de urbanism, autorizație de construcție ș.a.m.d. Prevederile care să ne ghideze în privința a ceea ce se face și ce nu se face fără autorizație se regăsesc în Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. O piedică serioasă pentru modificările pe care vrem să le facem în apartamentele noastre este încadrarea imobilului în categoria monumentelor istorice. Dacă stăm într-un astfel de imobil, atunci autorizația de construcție este absolut necesară. Am putea face, totuși, zugrăveli exterioare, dacă nu se modifică elementele de fațadă și culorile clădirilor, potrivit legii. De asemenea, se pot face lucrări de investigare, cercetare, expertizare, conservare și restaurare, dar e nevoie de aviz de la Ministerul Culturii și de la administrația județeană/locală.
Cînd ne trebuie autorizație de construcție
Reprezentanți ai Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) ne-au spus că se pot face fără autorizație (atîta timp cît nu se afectează structura de rezistență și/ arhitectura clădirii) următoarele modificări de apartament: - reparații și înlocuiri de tîmplărie interioară și exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor și tîmplăriei, inclusiv în situația în care se schimbă materialele din care sînt realizate respectivele lucrări, cu excepția clădirilor declarate monumente istorice, în condițiile legii; - zugrăveli și vopsitorii interioare; - reparații la instalațiile interioare, la branșamentele și racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcțiilor, în limitele proprietății, montarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum și montarea aparatelor individuale de climatizare și/sau de contorizare a consumurilor de utilități. După cum putem vedea, dărîmarea pereților nu se numără printre excepțiile din lista de mai sus. Este foarte posibil ca dărîmarea unui perete să afecteze structura de rezistență a blocului, așa cum explică cei din domeniu. Iar această apreciere nu poate fi făcută de către un nespecialist. Tocmai de aceea, dacă modificarea pe care vrem să o facem presupune dărîmarea unui perete, atunci solicitarea autorizației este necesară, indiferent că e vorba de o debara sau peretele despărțitor dintre cameră și balcon (în cazul celor care își "prelungesc" camera în acest fel). La capitolul sancțiuni, pentru lipsa autorizației de construire atunci cînd e obligatorie, Legea nr. 50/1991 prevede o amendă între 1.000 și 100.000 de lei. Oricine din bloc poate sesiza primăria sau ISC și primirea amenzii este aproape garantată. Pe lîngă asta, vom fi somați să încetăm lucrările și să încercăm să obținem documentele legale. Dacă nu respectăm obligația de a înceta lucrările, ne putem alege inclusiv cu un dosar penal, întrucît legea cataloghează această faptă ca infracțiune.
E nevoie de aprobarea asociației de proprietari?
"Proprietarul poate aduce îmbunătățiri sau modificări proprietății sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de către autoritatea publică locală a modificărilor constructive, fără a pune în pericol integritatea structurală a clădirii sau a altor proprietăți individuale", se prevede în Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari.
Aceeași lege ne obligă să menținem starea proprietății noastre în așa fel încît să nu afectăm proprietatea niciunuia dintre vecinii noștri. Dacă modificarea pe care vrem să o aduce apartamentului nostru ar interveni cumva și asupra proprietății comune din acel bloc, atunci aprobarea din partea asociației de proprietari este obligatorie, conform actului citat. "Zidurile dintre apartamentele sau spațiile alăturate, care nu fac parte din structura de rezistență a clădirii și din proprietatea comună, pot fi reamplasate prin acordul dintre proprietarii apartamentelor sau spațiilor respective, pe baza autorizației de modificare a construcției, eliberată de autoritatea publică locală și cu înștiințarea asociației. Zidurile dintre apartamente sau spații și proprietatea comună care nu fac parte din structura de rezistență a clădirii pot fi reamplasate numai prin modificarea acordului de asociere, în baza hotărîrii majorității proprietarilor și a autorizației de modificare a construcției, eliberată de autoritatea publică locală", scrie în lege.     Etichete: apartamentelor |  interioarelor |  legal |  lucrări |  modificare |  sigur
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU