16 [MAI 18] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 16 mai 2018

Cum s-au comasat terenurile agricole

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 1984 vizualizari 0 comentarii

Marti noapte, 15 mai, la ora 24.00, s-a încheiat perioada până la care fermierii și-au putut depune dosarele în vederea obținerii sprijinului financiar. La Buzău, dintre fermieri, ultimul și-a depus dosarul în jurul orei 21.30, în timp ce lista cu crescătorii de animale care au trecut pe la APIA s-a închis în jurul orei 23.00, atunci când a fost înregistrat ultimul dosar.
 Până azi noapte la ora 24.00, au depus cereri pentru subvenții peste 22 000 de fermieri, mai puțini decât anul trecut. A crescut însă suprafața de teren pentru care a fost solicitat sprijin de la stat cu peste 5 300 de hectare, adică de la circa 156 300 de hectare în 2017 la 161 605 de hectare anul acesta.
Directorul APIA, Claudia Stelea a declarat in legatura cu acest subiect: „Am încheiat cu succes campania de primire a cererilor unice de plată, în sensul că, chiar dacă numărul de fermieri față de anul 2017 a scăzut, și nu foarte mult, respectiv 19 649 de cereri, față de 20 147, câte am avut în anul 2017, cu toate acestea, spun că am încheiat cu succes pentru că suprafața solicitată a crescut cu un procent de 1.82%, respectiv 269 450 de hectare. Asta ne demonstrează faptul că terenurile s-au comasat, că modul de exploatare a suprafețelor s-a modificat față de anul aterior, că a crescut numărul fermelor care utilizează suprafețe de peste 50 de hectare, ceea ce înseamnă că fermele din județul nostrus-au dus către o dimensiune medie de 100-500 de hectare.”
Acum, dată încheiată perioada în care au putut fi înregistrate cererile fermierilor, după două săptămâni în care au stat la serviciu ore bune peste program,  funcționarii APIA au liber timp de două zile. De lunea viitoare vor fi analizate din nou dosarele fermierilor pentru a putea fi puse la punct toate documentele. Întrebată dacă programul fucționarilor APIA va intra în normal, asta presupunând fără program prelungit sau în weekend, directorul APIA, Claudia Stelea, a adăugat:
„În plus, conform comunicării domnului ministru din videoconferința de bilanț de azi-noapte, în perioada 16-18 mai funcționarii APIA sunt liberi, se recupererază orele lucrate suplimentar în ultimele două săptămâni, din acest motiv, fermierii pot reveni la APIA începând cu 21 mai și până la data de 31 mai pot aduce modificărila cererile depuse, în sensul de adăugare de suprafață, de retragere de suprafață sau modificări de amplasament.”
La nivelul întregii țări, prin cererile depuse în actuala campanie s-a depășit cu circa      248 000 de hectare suprafata solicitată pentru subvenții față de suprafața solicitată în anul 2017.Etichete: agricole |  comasat |  terenurile
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU