22 [IAN 16] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 22 ianuarie 2016

Cum poate costa 70.000 lei o operaţie GRATUITĂ

Florin Zafiu alte articole de Florin Zafiu
3 voturi 1587 vizualizari 0 comentarii florinzafiu@sansanews.ro

Un pensionar din Costeşti s-a împrumutat la bancă cu 70.000 de lei pentru a-şi opera soţia iar la final spitalul nu i-a mai decontat nici un ban. Casa Judeţeană de Sănătate Buzău arată cu degetul către unitatea spitalicească în care s-a produs actul medical iar spitalul i-a răspuns buzoianului că nu este în măsură să-i deconteze cheltuielile întrucît materialele folosite de medici nu se înscriu pe lista celor care pot fi suportate de la buget. Acum bărbatul şi-a angajat un avocat şi încearcă să îşi facă dreptate fiind susţinut de mai multe răspunsuri ale Ministerului Sănătăţii. 

Nu mai este nici o noutate faptul că tratamentele şi operaţiile în spitale se fac de multe ori pe banii pacienţilor chiar dacă aceştia cotizează cu vîrf şi îndesat la bugetul sănătăţii. Bolnavii sînt rugaţi să îşi cumpere de la seringi pînă la nelipsitele analgezice pe care spitalele ar trebui să le deţină în farmacii. După tratament pacientul nu îşi mai recuperează banii cheltuiţi de multe ori din pricina birocraţiei sau a timpului de aşteptare. Cînd însă te împrumuţi la bancă iar tratamentul nu îţi este decontat atunci lucrurile sînt de-a dreptul dramatice. Este cazul unui buzoian din localitatea Costeşti, pensionar, datornic la bancă pe cinci ani cu aproape 70.000 de lei, bani luaţi cu împrumut şi nedecontaţi de casa de sănătate sau spital. În urmă cu un an soţia sa a fost diagnosticată cu anevrism ocular necesitînd urgent operaţie. 
Soţul, povesteşte de pe treptele Tribunalului Buzău, că a luat legătura cu un medic specialist care i-a solicitat o sumă importantă de bani în contul materialelor pe care le va folosi la operaţie. Cu gîndul că ulterior banii îi vor fi decontanţi, buzoianul a mers la bancă şi a luat un împrumut. Operaţia a avut loc fără probleme, aşa cum ar fi declarat pacientei medicul însă femeia nici pînă astăzi nu a reuşit să deschidă ochiul pentru a vedea. “Soţia a fost depistată cu anevrism la ochiul drept şi am intervenit pentru că se agravase, 3,2 centimetri în spatele ochiului, a împins ochiul afară. Ne-a venit pe internet că  la Institutul de Neurologie şi Boli Neurovasculare un domn doctor a mai operat aşa ceva. Ne-am dus acolo, a zis că se poate rezolva”, spune Petre Peneş. După operaţie bărbatul a mers la medic pentru a-l întreba despre demersurile pe care trebuie să le facă astfel încît spitalul să îi deconteze suma cheltuită. Nu mică i-a fost mirarea atunci cînd medicul l-a apostrofat replicîndu-i că nu va putea recupera nici un ban. Buzoianul a rămas uluit cunoscînd faptul că pacienta, soţia sa, cotizează lunar la bugetul de sănătate iar spitalele au obligaţia de a deconta materialele sanitare achiziţionate de pacienţi dacă acestea nu le au pe stoc. “A făcut rost de materiale, a zis să venim cu suma de 670.000 de milioane, ne-am dus cu banii, dînsul a făcut comanda.După externare am întrebat, domnul doctor, pentru că a cotizat atîţia ani la sănătate are dreptul de ajutor, am făcut la Casa de Sănătate să duc facturile, a spus că, domnule o să te judeci cu mine pentru că ceea ce am făcut eu nu este prin casă. Trebuia să ne spui, am zis…”, a mai declarat Petre Peneş. Bărbatul a mers la pînă la Ministerul Sănătăţii pentru a cere socoteală. Răspunsul a fost că spitalul unde a fost efectuată operaţia trebuie să deconteze cheltuielile suportate anterior de pacient. În schimb reprezentanţii spitalului din Capitală au răspuns printr-o hîrtie că petentul nu îşi poate recupera banii întrucît materialele folosite nu sînt pe lista celor care pot fi decontate. “Am fost la Casa de Sănătate, a zis că spitalul. “Am fost la minister de 2 ori, o dată a spus că va face comisie şi va vedea dacă erau în acel moment materiale în spital. A doua oară au zis că spitalul e obligat să plătească suma respectivă” a mai spus Peneş. 

Şi-a angajat avocat

Buzoianul a cărui pensie este plătită aproape integral lună de lună în contul împrumutului a cerut sprijinul unui avocat pentru a cere socoteală spitalului care nu l-a informat din timp despre faptul că materialele nu pot fi decontate. În acelaşi comisia ministerială va trebui să verifice din ce motiv medicul care a efectuat operaţia, contrar legii a cumpărat din banii pacientului materiale care nu sînt pe lista celor care pot fi decontate. În acelaşi timp buzoianul a depus plîngere împotriva spitalului la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Buzău, Parchetul Sector 4 Bucureşti, DNA şi va cere lămuriri şi CJAS Buzău. Răspunsul casei nu diferă de cel al ministerului şi anume că spitalele trebuie să deconteze materialele achiziţionate de pacienţi sau să explice, în cazul în care nu există un buget, că decontarea nu poate avea loc. Şi într-un caz şi în altul spitalele trebuie să informeze în prealabil pacientul iar medicii curanţi nu pot solicita decît materiale sanitare care pot fi decontate.”Un pacient internat pentru spaitalizare suportă din banii personali anumite materiale sanitare. Pentru a-i recupera, se va urma metodologia aprobată la nivelul fiecărei unităţi sanitare, o procedură prealabilă operaţiei şi banii se vor recupera de la unitatea spitalicească nu de la Casă. De aceea fiecare pacient trebuie să aibă cunoştinţă de această metodologie pentru recuperarea sumelor şi trebuie să fie informat”, a declarat Simona Anghel, purtător de cuvînt CJAS Buzău. Soţia bărbatului pus pe drumuri de doctori şi birocraţie este disperată. Trebuie să îşi ţină casa cu mai puţin de 6 milioane de lei pe lună. “La soţul meu pensia este blocată în bancă, aproape 10 milioane, iar la mine blocată la CAR, aproape 7 milioane. De la soţ mai rămîn 2 milioane de la mine, diferenţa de la 7 milioane la 11 milioane , ăştia bani de mai rămîn”, a precizat Maria Peneş, femeia operată. Bărbatul este optimist în ceea ce priveşte recuperarea sumei de bani cheltuită deşi îşi dă seama că procesul va fi greu şi de durată. Răspunsurile ministerului şi Casei de Sănătate l-au convins că are dreptate şi îndeamnă toţi pacienţii aflaţi într-o situaţie similară să procedeze întocmai.


Etichete: Buzău |  costa |  gratuită |  operaţie |  poate
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 2   -1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU