15 [IUN 18] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 15 iunie 2018

Cum merge sistemul Kaizen in Palatul Comunal

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 2438 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Metoda Kaizen, implementată în Primărie de municipalitatea buzoiană încă din toamna anului trecut, începe să dea roade. Conceptul împrumutat din Japonia de autoritățile locale a contribuit în 8 luni de la implementare la reducerea semjificativă a timpilor de așteptare pentru contribuabili. Astfel, dacă până acum pentru un document solicitat de la Biroul de Urbanism buzoienii erau nevoiți să aștepte până la 29 de zile, odată cu implementarea metodei Kaizen, timpii de așteptare s-au redus la 16 zile. E un succes, însă mai avem mult de lucru, spune Simona Săvulescu,  responsabil cu implementarea metodei Kaizen in Primaria Buzau :,sunt doua tipuri de probleme in cadrul procesului obtinerii unui certificat de urbanism. Sunt probleme de ordin organizatoric, in sens de management.Ar fi,din punctul meu de vedere,o explicatie privind interpretarea,nu in avantajul cetateanului a unor prevederi legale.Termenul maxim stabilit de lege pentru obtinerea unui certificat de urbanism este de 30 de zile iar acest termen a fost inteles ca si cum ar fi in a 25-a zi ,zicind,lasa mai sunt 5 zile.Chiar daca sunt certificate care se pot obtine in ziua depunerii actelor."
Kaizen înseamnă în limba japoneză  schimbare şi armonie iar  managementul este recunoscut la nivel mondial pentru reuşitele în mediul de afaceri, putând fi adaptat şi în administraţia publică. Printre altele, metoda Kaizen presupune o responsabilizare mai mare din partea funcţionarilor care trebuie să identifice şi să rezolve rapid problemele sau să ia deciziile optime cu costuri reduse.  Nouă metodă după care funcționează déjà Primăria Buzău a însemnat o reorganizare totală a activității, de la arhivarea documentelor până la o curățenie generală pe birouri unde vrafuri de hârtii adunate în ani de zile nu făceau altceva decât să îngreuneze activitatea funcționarilor. Iar asta se traducea prin ineficiență și timpi lungi de așteptare pentru buzoieni
Deși metoda începe să dea roade în multe birouri ale primariei, mai e mult de lucru până departe. La momentul bilanțului, primarul Toma spune că cele mai slabe rezultate au fost înregistrate la biroul de urbanism unde targhetul era de 9 zile, timp de așteptare pentru eliberarea documentelor solicitate de contribuabili. În prezent, buzoienii primesc un document solicitat la acest serviciu într-un interval de 16 zile, astfel că ținta nu a fost atinsă.  Municipalitatea are și o scuză: la acest compartament numărul angajaților este insuficient. Pe de altă parte, încă se lucrează la concepția angajaților care sunt încă obițnuți cu termenele legale de 30 de zile pe care le aveau în trecut la dispoziție pentru a răspunde solicitărilor. 
Nu doar la Urbanism mai e de lucru, ci şi la alte departamente. Primarul Constantin Toma spune:,,pina acum le ceream un raport de activitate cu ce fac si imi umpleau 7-8 pagini,fe-am zis,astia chiar fac treaba.Cind a inceput sa intre sistemul,am vazut ca Biroul de Transporturi si Comert a emis doar 5 acte.deci nu este de lucru nici pentru un om si ei sunt 7.Despre asta vorbim si au salarii de 6-7 mii de lei lunar"

    Primăria Buzău a ajuns să implementeze metoda Kaizen, importată tocmai din Japonia, pentru că la un moment dat s-a trezit în situația de a nu mai putea face angajări. Cum mai bine de jumătate din organigramă era neocupată, primarul Toma a trebuit  să găsească soluții pentru ca activitatea din Primărie să se poată derula cu oameni puțini și multă muncă.

Această conjunctură a impus conducerii Primăriei Buzău să demareze implementarea unui program de acțiuni Kaizen.   
În prezent, în Primăria Buzău sunt vacante 311 posturi, ceea ce reprezintă 56 la sută din numărul total prevăzut în organigrama de funcționare a instituției. Deficit de oameni e inclusiv la nivelul posturilor de conducere din Palatul Comunal.


 


Etichete: Comunal |  Kaizen |  merge |  Palatul |  sistemul
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU