11 [DEC 17] ACTUALITATE Buzau
Luni, 11 decembrie 2017

Cum au ajuns unele cadrele didactice la mîna unor primari frustraţi

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
1 vot 1923 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Sistemul de învăţămînt românesc se află, în continuare, în bătaia vîntului după şirul interminabil de reforme la care, chipurile, a fost supus. "Reforme" care i-au pus pe dascăli în postura de a sta cu căciula în mînă la uşile unor politicieni care-i folosesc drept mase de manevră atunci cînd nu-i sfidează pur şi simplu.

Incoerenţa legislativă şi interesele electorale i-au transformat pe profesorii români într-un grup de cetăţeni care se supun în acelaşi timp la mai mulţi "stăpîni" care, atunci cînd îşi cer drepturile îi pasează de la unul la altul. Sfîrşitul anului le găseşte pe unele cadre didactice dezbinate şi tratate de mai marii zilei după cum le trece, acestora din urmă, prin cap.  

La nivelul judeţului Buzău, prin Sindicatul Învăţămîntului Preuniversitar, mii de cadre didactice au de primit, după ce au cîştigat procesele în Justiţie, banii restanţi din dobînzi. Banii trebuie, însă, viraţi în conturle profesorilor din fondurle primăriilor, după care, acestea din urmă, îi vor recupera de la Guvern. Municipiul Buzău, printr-o decizie a Executivului din Palatul Comunal, a aplicat prin votul Consiliului Local Municipal banii pentru profesori. Sumele vor fi achitate cadrelor didactice din municipiul Buzău pînă la sfîrşitul anului. Deci s-a putut! În altă parte nu, pentru că nu vor unii dintre primari. Şi asta pentru că aici i-a adus reforma interminabilă a învăţămîntului; profesorii au ajuns la mîna unor primari, unii dintre ei semianalfabeţi, care decid. Iar, ca să fie tacîmul complet, Guvernul actual a emis o nouă hotărîre de urgenţă care reeşalonează, pe alţi cinci ani, plăţile pentru profesori.
Cum să aprecieze un ales cu 4 clase calităţile profesorilor?
Descentralizarea prost înţeleasă i-a adus pe profesori la mîna primăriilor pentru plata salariilor. Unele nu au bani, pur şi simplu, altele au dar nu vrea primarul cu 4 clase pentru că are o răfuială cu profesorii şi învăţătorii din comună pentru că nu l-au votat acum doi ani. În schimb, aceiaşi primari au primit de la Guvern o ordonanţă care le dă dreptul să-şi stabilească singuri salariile, lor şi acoliţilor lor din primării, atît cît vor ei. Ceea ce s-a şi întîmplat în foarte multe locuri acolo unde bugetele primăriilor s-au consumat pe aceste salarii mărite, pînă la ultimul leu. Normal că azi n-au de unde să le dea bani profesorilor pe care unii edili-şefi care suferă de analfabetism funcţional îi pizmuiesc pentru că atunci cînd erau elevi au avut probleme cu şcoala. Probleme care se văd şi astăzi, pe feţele unora dintre ei.

Mai bine ajutoare sociale

Frustrările unor edili-şefi faţă de profesori, pe care-i trag la răspundere pe ideea că ei îi plătesc ca şi cum ar aduce bani de la ei de acasă, nu se manifestă, însă, cînd e vorba să-i mînjească, sau nu, după interesul lor electoral, pe cei de la "venitul minim garantat", pe ideea că mai bine să aibă nişte analfabeţi care să le ciugulească din palmă şi să-i voteze decît nişte profesori care mai şi gîndesc în faţa urnelor. Iată cum viaţa şi sănătatea unor oameni cu carte a ajuns la mîna unora care citesc pe silabe pentru că aşa a fost reforma învăţămîntului la noi.Etichete: ajuns |  cadrele |  didactice |  frustraţi |  primari |  unele
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU