26 [OCT 17] ACTUALITATE Buzau
Joi, 26 octombrie 2017

Cum arata noul regulament pentru animalele de companie

Florina Arghir Popescu alte articole de Florina Arghir Popescu
1 vot 1695 vizualizari 0 comentarii florinapopescu@sansabuzoiana.ro

Aspectele evidențiate în dezbaterea publică organizată de Primărie la începutul acestei luni, pe tema propunerii de Regulament privind deţinerea, creşterea, întreţinerea şi circulaţia câinilor, a celorlalte animale de companie şi a animalelor de fermă, pe raza municipiului Buzău, au fost luate în seamă de inițiatori și au dat o formă nouă proiectului de hotărîre care va fi supus votului consilierilor municipali.

Responsabilii din cadrul Primăriei municipiului Buzău susțin cîă în alte municipii prevederile existente în materialul inițial, supus dezbaterii, există și sunt puse în aplicare în alte orașe ale țării, dar la Buzău s-a optat pentru a se lua în seamă aspectele puse în discuție și solicitate imperativ de reprezentanții societății civile.   
Se va constitui un grup de lucru la nivelul municipiului
Simona Săvulescu, consilierul personal al primarului municipiului Buzău,  a subliniat că noul regulament a ținut cont de punctele sensibile cu privire la care au existat discuții în dezbaterea publică organizată la începutul acestei luni, la care au participat reprezentanții societății civile.

"În primul rînd, s-au eliminat cele două prevederi privind limitarea numărului de animale din posesia proprietarului și obligativitatea acestuia de a obține consimțămîntul vecinilor din condominiu în proporție de jumătate plus 1. De asemenea, s-a precizat mai clar  cine are responsabilitatea privind inventarierea și sterilizarea animalelor de companie. Chiar dacă sunt localități din România, unde există și sînt aplicate prevederile din vechiul regulament, noi am vrut să respectăm principiile dezbaterii publice, să ținem seamă de dorințele și așteptările societății civile. Tocmai de aceea, vom face și chiar am început să facem tot ce am promis că vom face la momentul respective. Adică, am început, în primul rînd,  evaluarea condițiilor din padocul municipal și chiar am demarat o acțiune de îmbunătățire a condițiilor de acolo. Nu în ultimul rînd, procedăm acum la întocmirea protocolului de colaborare cu instituțiile implicate în programul de gestionare a animalelor fără stăpîni și cu fundațiile interesate, care au participat la dezbatere, pentru a constitui un grup de lucru și a lua decizii de comun acord în privința animalelor", a precizat Simona Săvulescu.

Obligaţiile deţinătorilor de animale

Obligațiile care le revin stăpînilor de animale, potrivit noului Regulament ce va fi supus votului aleșilor municipali, de această dată sînt fundamentate legal. Printre acestea cele mai importante se referă la obliga­ția stăpînilor de a avea asupra lor documentul de sănătate al animalului, să răspundă de prejudicial cauzat de animal prejudiciul cauzat de animal, chiar dacă acesta a scăpat de sub paza sa și să prevină comportamentul canin agresiv prin mijloacele care îi stau la dispoziție. Se interzice amplasarea de adăposturi improvizate pentru câini, precum și creşterea sau deţinerea cîinilor fără stăpîn pe domeniul public, produ­cerea de suferinţe câinilor, organizarea sau participarea la luptele cu câini sau abandonarea cîinilor, să mențină curățenia pe domeniul public, iar accesul în spațiile publice se face numai cu botniță sau cu lesă. În caz de deces a cîinelui, deţinătorul poate anunţa SC Urbis Serv SRL, în vederea ridicării cadavrului cîinelui, costurile privind ridicarea cadavrului fiind de către Primăria municipiului Buzău. La găsirea unui câine pierdut, persoanele care l-au găsit au obligaţia de a anunţa, în 24 de ore, Poliţia Locală sau Serviciul specializat pentru gestionarea cîinilor fără stăpân din municipiul Buzău, în vederea depistării şi anunţării deţinătorului. Stăpînii de animale sunt obligați să le ofere adăpost, hrană și apă animalelor pe care le dețin.
Etichete: animalele |  arata |  companie |  pentru |  regulament
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 1   -1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU