26 [MAR 15] ACTUALITATE Buzau
Joi, 26 martie 2015

Cum aleg inspectorii antifraudă fiscală firmele luate în anchetă

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
5 voturi 3098 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Inspectorii antifraudă fiscală de la ANAF Constanţa au declanşat o nouă ofensivă împotriva celor bănuiţi de evaziune fiscală. 

La începutul acestei săptămîni mai multe echipe de inspectori constănţeni au luat cu asalt micii comercianţi din tot oraşul, dar şi afacerişti care n-au avut niciodată afaceri la lumină şi n-au dat niciodată bani la stat, n-au creat locuri de muncă şi, în general, n-au făcut altceva decît să strîngă averi incredibile. Din acest punct de vedere, acţiunile inspectorilor ANAF sînt demne de salutat public avînd în vedere că evaziunea fiscală este una dintre marile probleme care macină economia şi societatea românească, iar amenzile fabuloase şi închiderea afacerilor sînt justificate. 

Există, însă, anumite temeri care ar putea umbri rezultatele muncii celor de la ANAF.

Cum sînt selectaţi „clienţii”? 

Temerile vin din modul în care sînt selectaţi “clienţii”. De pildă, luni au intrat in colimator fraţii Rotaru, nişte comercianţi de haine despre care, surse credibile susţin că au o avere incredibilă. Posesorii unor maşini de lux şi a unor vile care se învîrt după soare pe o stradă cunoscută pentru faptul că e locuită de tot felul de afacerişti, mai mult sau mai puţin controversaţi, fraţii Rotaru au vîndut haine de firmă sau fake-uri din saci în apartamentele lor din strada Unirii. Luni, inspectorii ANAF au închis afacerea şi au mers şi la domiciliile respectivilor. Iată o acţiune reuşită care ar trebui să-i facă, de asemenea, curioşi şi pe alţi reprezentanţi ai instituţiilor chemate să lupte împotriva fraudelor de tot felul. 

Pe de altă parte, însă, trebuie să remarcăm faptul că inspectorii antifraudă ocolesc, mai mult sau mai puţin întîmplător, pe marii retaileri. De pildă, nimeni n-a auzit vreodată ca inspectorii constănţeni să fi descins la Aurora Mall, de exemplu. Să-i reţină oare ceva pe reprezentanţii legii astfel încît, iată, să vedem că marii operatori sînt ignoraţi, iar cei mai mici sînt făcuţi praf? 

Vrem să fim însă clari, susţinem, în calitate de reprezentanţi ai opiniei publice, buzoienii care luptă antievaziune fiscală cu condiţia ca ea să nu se facă selectiv.  


Etichete: anaf |  ecaziune |  economic |  fiscal |  frauda |  inspectori |  antifrauda
Voteaza articolul: bun: 5  |  slab: 0   5

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU