21 [IUN 18] ACTUALITATE Buzau
Joi, 21 iunie 2018

Cum ajung căprioarele din Crîng să fie omorîte de maşini

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
0 voturi 1802 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Oraşul Buzău a mai produs o ştire de presă cu impact naţional, care a indispus o ţară întreagă. Este vorba despre moartea căprioarei ieşită în stradă din Pădurea Crângului şi lovită de o maşini. În mod logic, toată lumea care a urmărit ştirile de presă şi-a pus întrebarea: cum a putut să ajungă o căprioară pe carosabil? Desigur, răspunsul este simplu: animalul a ieşit zăpăcit din pădure în căutare de hrană şi apă.

Dezorientată, căprioara a nimerit, în cele din urmă, sub roţile autovehiculelor şi a fost accidentată grav. Lucrătorii de la Direcţia Silvică, instituţie care-şi are sediul în apropierea locului accidentului, au reuşit să o recupereze şi să o ducă la veterinar, dar animalul n-a rezistat. În acesr context, comunitatea buzoiană ar trebui să-şi pună cîteva probleme, normale pentru o ţară europeană, cu oameni civilizaţi care înţeleg importanţa protejării unor ecosisteme şi a unor fiinţe precum căprioara care, în plus, este o fiinţă apărată de lege penală. Cel puţin aşa se întîmplă într-o societate normală din Uniunea Europeană în care se află România, ţară în care europenii şi-ar dori să aibă o asemenea bogăţie faunistică şi ar face orice pentru a o proteja. Numai că nu prea mai au ce, în ultimii ani dovedim un comprtament barbar şi nu sunt în stare să pună la punct nişte proiecte simple şi eficiente pentru ca animalele ocrotite de lege să nu mai ajungă în situaţia de a fi omorîte pe stradă.
Cum ar putea fi protejate animalele din pădure
Evident că problema care se pune este cum ar putea fi totuşi protejate animalele sălbatice din Crâng. Inspectorii silvici susţin că măsurile care ar trebui luate nu sunt foarte complicate şi nici măcar consumatoare de mulţi bani. În plus, sînt cunoscute şi folosite de zeci de ani în toată lumea. De pildă, prima grijă ar fi ca animalelor să li se asigure o furajare normală în anumite puncte din pădure, aşa cum la munte silvicultorii hrănesc urşii pentru a nu-şi părăsi habitatul natural în căutare de hrană. La fel se procedează şi cu apa în sensul că s-ar putea înfiinţa nişte adapătorii speciale. Obişnuindu-se să se adape de mici, căprioarele n-ar mai fi nevoite să caute în heleşteu, unde au şi căzut în mai multe rînduri şi au fost scoase de pompieri. Apoi, perimetrul în care trăiesc aceste animale ar putea fi înconjurat cu o plasă care să nu permită cărpioarelor să se zbenguie pe alei, ori, iată, pe stradă.  
Poate că s-ar putea gîndi un proiect care să transforme zona într-un loc de atracţie pentru buzoieni şi nu numai. Iată cîteva idei, simple, dar, normal, ar putea fi şi altele, mai ales că jurnaliştii nu sînt specialişti în domeniul protecţiei animalelor.  Sînt destule instituţii publice sau ONG –uri care se ocupă cu aceste lucruri, dar, după cum observăm nu se implică nimeni.

Etichete: ajung |  Crîng |  căprioarele |  maşini |  omorîte
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU