18 [MAR 15] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 18 martie 2015

Cum a motivat Judecătoria Braşov sentinţa în

Mirela Dumitru alte articole de Mirela Dumitru
1 vot 1875 vizualizari 0 comentarii mireladumitru@sansanews.ro

Primarul Constantin Boşcodeală a avut o atitudine contradictorie şi o relaţie tensionată cu judecătoarea pe parcursul procesului din „Dosarul Gloria”. Acest lucru rezultă din motivarea sentinţei, fiind taxat de magistratul de la Judecătoria Braşov care a condus completul de judecată şi care în cele din urmă a dus la condamnarea edilului şef al Buzăului la 5 ani de închisoare cu executare. 

Motivarea sentinţei penale pronunţată luna trecută de Judecătoria Braşov împotriva primarului Boşcodeală a fost redactată, astfel că în scurt timp, instanţa de apel poate fixa un prim termen pentru judecarea căii de atac. Din documentul ce conţine nu mai puţin de 17 file, reiese printre altele, că primarul, care ar fi dat la un moment dat „explicaţii contradictorii” a scăpat de una dintre acuzaţii graţie Consiliului Local Municipal. Boşcodeală  nu a fost pedepsit pentru că a asigurat folosinţa gratuită a stadioului de fotbal Asociaţiei Sportive Gloria Buzău şi prin intermediul acesteia S.C. Fotbal Club Goria SA, deoarece instanţa a decis că responsabilitatea în acest caz ar fi aparţinut CLM. „se va reţine că organul colectiv  Consiliul  Local  era cel în  drept  să  dispună în materia administrării, concesionării, închirierii  sau dării în folosinţă  gratuită a bunurilor  din domeniul  public, avînd totodată  responsabilitatea gestionării acestora. Prin urmare şi lipsa de acţiune în condiţiile modificării regimului juridic al  bunurilor  atribuite în folosinţă  gratuită  prin Ordinul prefectului 14/1993, trebuia imputată tot acestui organ colectiv” se arată în motivarea sentinţei. Aceeaşi pasivitate a Consiliului Local Municipal l-ar fi putut lăsa însă pe Constantin Boşcodeală fără avere. Ca urmare a faptului că persoana vătămată, în speţă, Municipiul Buzău nu s-a constituit parte civilă, instanţa a luat în calcul confiscarea special, măsură cerută de procurorii DNA pentru sumele reprezentînd prejudiciul cauzat prin celelalte fapte supuse judecăţii şi pentru care s-au pronunţat pedepse. Instanţa a găsit de cuviinţă în cele din urmă să ridice sechestrul asigurător instituit de procuror asupra bunurilor primarului, socotind că: “Instanţa constată  de asemenea că suma  reprezentînd  prejudiciul cauzat, municipiului Buzău, nu  a sporit   patrimoniul inculpatului, astfel  că şi în condiţiile în care  persoana   vătămată nu s-a constituit parte civilă,  aceasta nu poate face obiectul confiscării speciale”. 

“Explicaţii simpliste, superficiale”

Stilul în care a fost redactată motivarea sentinţei de condamnare, lasă de înţeles că între magistratul Carmen Anemaria Groapă care a prezidat completul de judecată şi Constantin Boşcodeală a existat tot timpul o stare de tensiune. “O judecătoare între 35 şi 40  de ani, de una singură”, cum o prezenta primarul după aflarea sentinţei, i-a făcut acestuia o caracterizare deloc măgulitoare: “instanţa va reţine că inculpatul, în ambele cazuri, a acţionat în  exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, profitînd de statutul  funcţiei pe care a ocupat-o manifestînd uşurinţă în realizarea  competenţelor sale, pe care cu  extrem de mare lejeritate le-a depăşit. Se va reţine  de asemenea şi atitudinea  de totală neasumare a activităţii  infracţionale, prin oferirea unor explicaţii  simpliste, superficiale şi unilaterale, caracteristice unei persoane care a făcut  din  politică un mijloc abil și demagogic de realizare a intereselor sale, sau ale altor persoane private”. Judecătoarea a apreciat în schimb că inculpatul are un nivel ridicat de educaţie, şi în mod evident este ancorat familial şi social, fapt pentru care a pronunţat apropiată de limita minimă în condiţiile date. 
Hotărîrea pronunţată pe 10 februarie de Judecătoria Braşov nu este definitivă şi a fost deja atacată la Curtea de Apel Braşov, unde dosarul urmează să primească termen de judecată. Etichete: atac |  Boscodeala |  proces |  dosar
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU