07 [MAI 18] ACTUALITATE Buzau
Luni, 07 mai 2018

Cum a fost posibilă tragedia de la Aldeni? Filmul atacului albinelor

Cătălina Jingoiu alte articole de Cătălina Jingoiu
2 voturi 7435 vizualizari 0 comentarii business2b@focustv.ro

La 48 de ore distanță de la tragedia produsă în localitatea buzoiană Aldeni, în urma căreia doi oameni au murit după ce au fost atacați de roiuri de albine, lucrurile sunt clare în legătură cu circumstanțele în care s-a produs atacul și succesiunea faptelor. 
Datele culese de la fața locului arată că atacul albinelor asupra celor doi bărbați care și-au pierdut viața a avut loc în momente diferite. Mai mult, este cert că victimele purtau costume de protecție, dar, din cauza lipsei de experiență, s-au expus pericolului, iar albinele au reușit să se strecoare pe sub echipament și să îi înțepe. 


Sîmbătă dimineața, în jurul orei 8 , 30, două mașini în care erau încărați peste 100 de stupi, au ajuns pe malul pîrîului Slănic, la Aldeni. Proprietarul, un bărbat din Berca, însoțit de nașul său și de trei bărbați care urmau să îi ajute la manipularea stupilor, veneau de la Brăila, după un drum lung. Plecaseră de acasă de vineri seara de la ora 19,00, încărcaseră stupii peste noapte și se puseseră în mișcare. Au avut însă două opriri pe traseu care i-au întîrziat foarte mult. Mai întîi au așteptat, preț de vreo 2 ore, bacul cu care au traversat Dunărea, iar apoi au mai pierdut circa un sfert de oră la podul de la Mărăcineni. Drumul lung și temperaturile destul de crescute înregistrate la ora sosirii la Aldeni au influențat starea albinelor care au devenit agitate. De altfel, pentru apicultori acest lucru nu este surprinzător, iar regula de a face astfel de transporturi noaptea are legătură tocmai cu evitarea unor astfel de situații. 


Ajunși la Aldeni, proprietarul a ales locul în care urmau să fie instalați stupii, în apropierea unor salcîmi. Apicultorii au început să descarce stupii în jurul orei 9,00. Cînd erau pe la jumătatea operațiunii, unul dintre bărbați, în vîrstă de 42 de ani, a mers și a deschis clapele de asigurare ale urdinișului stupilor. A fost momentul în care s-a produs primul atac. Cel mai probabil din cauza transportului și a căldurii, albinele au fost extrem de agresive și au reușit să pătrundă pe sub echipamentul de protecție al bărbatului care a căzut, ca secerat, la părmînt. Proprietarul stupinei l-a urcat de urgență în mașina din care deja fuseseră descărcați stupii și a plecat cu el spre Buzău. Pe traseu, starea bărbatului s-a înrăutățit, așa că proprietarul stupilor a oprit la cea mai apropiată unitate medicală, spitalul din Săpoca. Din păcate, personalul medical de la spital nu a mai putut face nimic, decesul fiind deja instalat. 


Între timp, la locul în care urmau să fie instalați stupii, s-a consumat a doua întîmplare nefericită. Unul dintre manipulanți a decis să continuie operațiunea de descărcare a stupilor din a doua mașină. Lipsit de experiență, bărbatul s-a expus unui atac inevitabil, chiar dacă purta costumul de protecție. Șoferul mașinii, aflat în cabină, și-a dat seama că nu poate interveni pentru că nu purta costum și a încercat să mute mașina cu stupi mai încolo, în speranța că îl va putea proteja pe colegul său. Din nefericire, cîțiva stupi care nu erau asigurați au căzut din mașină, iar roiurile de albine l-au atacat pe bărbatul aflat în afara mașinii. 


Mai mulți apicultori din zonă au sărit în ajutor și au pulverizat fum ca să liniștească albinele, dar, din păcate, operațiunea lor nu l-a mai salvat pe cel de-al doilea buzoian atacat de roiuri. La sosirea echipajului Ambulanței, el era deja decedat. De la fața locului a fost preluat proprietarul care, între timp, revenise și care, la aflarea dublei tragedii, a avut un atac de panică. Buzoianul, de fel din Berca, a fost transportat la spital, a primit îngrijiri, dar nu a rămas internat. 
 

În acest caz, Poliția a deschis un dosar penal in rem, pentru ucidere din culpă, fără să aibă în acest moment acuzații asupra vreunui suspect. De altfel, lucrurile trebuie lămurite cu ajutorul unor specialiști pentru că întreaga operațiune pe care a derulat-o apicultorii presupune respectarea unor norme și reguli prevăzute de lege. Etichete: albine |  ancheta |  apicultori |  film |  morti |  tragedie |  ataca
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 0   2

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU