15 [MAI 15] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 15 mai 2015

Cum a complicat procesul torţionarului Vişinescu buzoianul Căldăraru

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
0 voturi 1248 vizualizari 1 comentariu laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro

Procesul lui Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Pentitenciarului Rîmnicu Sărat între anii1956-1963 se apropie de final însă audierea unor martori indirecţi ai atrocităţilor petrecute în puşcărie a complicat într-o oarecare măsură judecata. Unul dintre aceştia este buzoianul Nicolae Căldăraru, audiat ca martor în dosarul torţionarului Vişinescu a cărui depoziţie a determinat instanţa să citeze şi alte persoane care ar fi putut relata întîmplări din acea perioadă. 

 Nicolae Căldăraru, care a copilărit pe strada pe care se afla închisoarea a creat confuzie după audierea sa în calitate de martor de la 
termenul din luna martie. El a povestit atunci, completului de judecată, un moment dramatic, la care a asistat pe vremea cînd era copil, anume împuşcarea de către unul dintre gardieni a unui deţinut care încerca să escaladeze gardul închisorii în timp ce încerca să evadeze. Căldăraru a trăit cu impresia că cel care a tras în deţinut era însuşi comandantul penitenciarului, colonelul Alexandru Vişinescu. Întîmplarea relatată nu a fost suficient de credibilă în faţa judecătorilor, care au luat în calcul şi faptul că a fost văzută cu ochii unui copil de 9 ani, şi avînd în vedere că în jurul puşcăriei circulau şi foarte multe legende. Astfel audierea lui Nicolae Căldăraru a provocat citarea de către instanţă a unui alt martor din Rîmnicu Sărat, care la data evenimentului era de asemenea copil, în ideea că o nouă depoziţie în acest sens va face lumină cu privire la întîmplarea povestită de Căldărau. 

Martor fără voia lui

Rîmniceanul s-a prezentat în faţa instanţei, la termenul de săptămîna aceasta de la Curtea de Apel Bucureşti. Nemulţumit de situaţia în care a fost pus cetăţeanul, le-a spus judecătorilor că nu ştie nimic despre Vişinescu pentru că era copil atunci cînd acesta era comandantul închisorii şi că îşi aminteşte doar poveşti spuse de alţii despre deţinuţii politici. Alte mărturii importante au venit însă din partea unor alţi martori, urmaşi ai unor oameni care au fost închişi la Rîmnicu Sărat, mărturii groaznice despre regimul de exterminare aplicat de Vişinescu 

Infracţiuni contra umanităţii

Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au trimis în judecată pe Alexandru Vişinescu pentru infracţiuni contra umanităţii, în dosarul avînd ca obiect sesizarea formulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Procesul a început în 24 septembrie 2014. Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Rîmnicu Sărat, “a săvîrşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrîngerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic”.Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti unde torţionarul este judecat pentru „infracţiuni contra umanităţii”, au fixat un nou termen pentru data de 5 iunie, după care dosarul ar putea rămîne în pronunţare.


Etichete: Căldararu |  Visinescu |  proces
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Sa nu uiti Darie!
16 mai 2015
Imi povestea mama, pe vremea când era eleva de liceu, au saltat-o de la ore, au dus-o in beciurile securitatii intr-o incapere vecina cu cea in care-l bateau pe bunicul pentru ca nu vroia sa se inscrie in colectiva astfel incat sa auda urletele acestuia. Ai grija, securistii astia au progenituri care or sa le semene, sa nu-i uiti, ca sa stii de cine sa te feresti!


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU