BREAKING NEWS Buzau
09 [MAI 20] ACTUALITATE Buzau
Sâmbătă, 09 mai 2020

EXCLUSIV. Cum a ajuns coronavirusul la Râmnicelu. Marea necunoscută: numărul celor infectați. Localitatea a intrat în carantină

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
0 voturi 4385 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro

Satul Râmnicelu din comuna cu același nume a devenit, de sâmbătă dimineața, a doua zonă din județul Buzău în care s-a instituit carantina. Aproximativ 3000 de locuitori sunt izolați și trebuie să respecte măsuri stricte pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. 

Această a doua localitate carantinată ridică, însă, mult mai mari probleme, tabloul de aici fiind mult diferit de cel din cartierul Poștă din municipiul Buzău. Comunitatea numără un procent considerabil de cetățeni de etnie romă (peste 40% în toată comuna), iar marea problemă o constituie indisciplina acestor etnici. De altfel, principalul motiv al carantinării localității, cel nedeclarat oficial, este temerea că răspândirea coronavirusului în comunitate este mult mai mare decât se știe. Scenariul are la bază faptul că un număr mare de contacți direcți ai celor deja diagnosticați cu COVID-19 refuză testarea. Unii dintre ei au cerut bani în schimbul testării, după cum relatează autoritățile din comună. 

Primarul localității, Dumitru Stanciu, le-a declarat reporterilor șansanews.ro că ”s-a instituit pază pe toată raza satului Râmnicelu pentru că au refuzat să dea probe. Ne-am rugat de ei vreo trei-patru zile, cu câtă influență am avut și noi, și polițiștii, și Biserica Penticostală, dar au refuzat categoric. Că ei se sinucid, că ei nu au nimic, nu sunt bolnavi, că e o școală, că se iau bani pentru așa ceva, pentru COVID. Nu știu unde au auzit ei așa ceva: ca să declari că ai COVID-19  îți dă 4000 de lei. Era unul avea vreo 20 de persoane în casă. Și i-am zis că trebuie să vină să ia probe, pentru că toți ceilalți au fost găsiți bolnavi. Și n-au vrut. Au refuzat sistematic, mai multe zile.”

Primarul din Râmnicelu mai spune că instituirea carantinei este o măsură corectă pentru că le permite celorlalți locuitori ai comunei să își continuie activitățile. De altfel, circulația în afara localității este una intensă pentru că mulți dintre cetățenii din Râmnicelu se ocupă cu comerțul cu produse agroalimentare. Pacientul-sursă, diagnosticat duminică, 3 mai, după ce s-a prezentat la spitalul din Focșani, este cel care a adus virusul în comunitate pe ruta Suceava-Râmnicealu. Bărbatul ar fi mers la o piață din Suceava pentru a vinde produse agricole (usturoi, răsaduri, etc) și, la întoarcere, a început să se simtă rău. ”Totul a pornit de la unul care venit de la piață din Suceava. (...) Pe noi ne-a mințint că  fost încolo , că a fost la pescuit, că a răcit, că a intrat în apă rece și, în realitate, a fost la Suceava. Noi l-am sunat la spital și abia acum am aflat, zilele acestea. A vândut la piața de la Suceava. S-a dus la spital la Focșani, acolo l-au găsit bolnav. I-au făcut analize și l-au trimis la Râmnic.” a declarat primarul Dumitru Stanciu, referitor la contaminarea cu coronavirus a satului pus sub carantină. 

Situația de la Râmnicelu a fost anticipată, încă de marți, după diagnosticarea primului caz, de primarul din Râmnicu Sărat, Sorin Cârjan, primul care a cerut instituirea carantiei la Râmnicelu. Dată fiind distanța mică dintre comună și orașul Râmnicu Sărat, edilul-șef a atenționat că oamenii din comunitatea rurală circulă foarte mult și nu respectă măsurile de distanțare socială, existând un risc epidemiologic extins și la nivelul orașului. 

Iată măsurile care se impun ca urmare a instituirii carantinei, în satul Râmnicelu 
 • Este permisă intrarea și ieșirea pentru transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice, precum și aprovizionării populației, pe baza documentelor justificative care să indice scopul și destinația transportului 
• În zona de carantină este permisă intrarea și ieșirea persoanelor care nu locuiesc în zona carantinată, dar care își desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, sanitar veterinar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilități publice, energetic, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor. 
• Din zona de carantină, este permisă intrarea, respectiv ieșirea persoanelor care locuiesc în zona de carantină, care își desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, sanitar veterinar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilități publice, energetic, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor, doar pentru situații excepționale care țin de menținerea serviciilor publice sau operaționale. 
• În interiorul zonei de carantină este obligatorie acoperirea nasului și a gurii la ieșirea din casă, în toate spațiile publice, cu măști de protecție sau variante alternative. 
 • Administratorii și deținătorii spațiilor comerciale din zona de carantină au obligația dotării acestor spații cu dispozitive de dezinfecție a mâinilor pe bază de alcool.  
• În zona de carantină, Primăria comunei Râmnicelu va lua următoarele măsuri:
 a) colectarea deşeurilor şi aplicarea procedurilor necesare pentru asigurarea funcţionării continue a serviciilor de utilităţi publice (apă curentă, electricitate, etc.); 
b) inventarierea tuturor persoanelor cu domiciliu, reședință ori adresă declarată în zona de carantină și comunicarea datelor către CJCCI Buzău. 
• Direcția de Sănătate Publică Buzău va stabili măsuri pentru medicii de familie din comuna Râmnicelu în vederea monitorizării atente a diferitelor categorii de persoane cu risc, cum ar fi: femei gravide, persoane dializate, pacienți oncologici etc.  
• Varianta ocolitoare pentru autovehiculele cu masa totală maxim admisă (MTMA) mai mare de de 7,5 tone se va desfășura dinspre județul Brăila pe DN 2B-Ianca-Surdila Greci - Vizireni - C.A. Rosetti – Cilibia – Gălbinași - DJ 204D – Țintești - DJ 203D -municipiul Buzău - DN 2B-Spătaru - DN2E 85-Rm. Sărat. 
• Pentru traficul local pentru autovehiculele cu masa totală maxim admisă (MTMA) mai mică de 7,5 tone se va desfășura pe tronsonul Rm. Sărat - DN2 - Valea Râmnicului - DJ 203A - Rubla - Sălcioara - DJ 220 – Boldu - DN 22 - Balta Albă - Băile - limită județul Brăila.


Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU