18 [MAI 17] ACTUALITATE Buzau
Joi, 18 mai 2017

Cu cît se scumpeşte gigacaloria

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
1 vot 974 vizualizari 0 comentarii

Buzoienii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire nu scapă de grija facturilor mai mari la căldură, iarna viitoare. Gigacaloria se va scumpi, în cele din urmă, însă nu cu aproape 100 de lei, aşa cum au intenţi­onat iniţial autorităţile, ci cu aproximativ 50 de lei. Şefii din Palatul Comunal au anunţat încă de la finele iernii că preţul gigacaloriei suportat de populaţie va fi mărit, întrucît municipalitatea nu îşi mai permite să aloce subvenţii de sute de miliarde de lei vechi anual.      
Autorităţile au făcut calcule şi au anunţat că preţul gigacaloriei pentru clienţii Regiei Autonome Municipale ar urma să crească de la 185 de lei la 280 de lei. Anunţul respectiv a stârnit îngrijorare printre buzoieni, preconizându-se un val de debranşări. Între timp, însă, autorităţile au făcut noi calcule şi au renunţat la proiectul privind majorarea preţului cu peste 50 la sută. De data aceasta, primarul Constantin Toma propune consilierilor municipali o majorare cu aproape 50 de lei, astfel încât buzoienii să poată suporta mult mai uşor facturile la căldură, iarna viitoare. "Sper să reuşim în Consiliul Local de săptămîna viitoare, pe 26, să mărim preţul la 230 de lei pe gigacalorie de la 185 şi sperăm că împreună şi cu Ministerul Administraţiei să reuşim mai obţinem ceva bani, cum s-au obţinut şi anul trecut pentru că în acest moment noi am prins în bugetul local doar 4,8 milioane de lei. Se poate duce la 250-300 de miliarde, noi, practic am prins doar 48 de miliarde şi sperăm să trecem iarna şi cu ajutorul guvernului", a declarat primarul Constantin Toma.

Noul preţ, de luna viitoare

Dacă propunerea primarului Buzăului va trece de votul consilierilor municipali, de luna viitoare va intra în vigoare noul preţ al gigacaloriei, care se va reflecta în facturile la apă caldă primite de buzoieni. "Deocamdată, am luat această măsură pentru că nu ne putem permite mai mult. Am anunţat o mulţime de investiţii, aţi văzut, toate reţelele de socializare cer asfalt, sînt de acord cu oamenii, s-a întîrziat. Am prins în bugetul local mai mulţi bani pentru asfaltare şi sper să reuşim. Această majorare se va aplica, cu siguranţă, din luna următoare, din luna iunie", a mai spus primarul Toma.  La Buzău, de circa 9 ani preţul gigacaloriei plătit de populaţie a fost 185 de lei, în timp ce preţul real este de peste 400 de lei. Diferenţa a fost suportată de municipalitate, prin acordarea de subvenţii.Etichete: gigacaloria |  scumpeşte
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU