06 [IUN 14] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 06 iunie 2014

Cu băncile la OPC

Adrian Crăciun alte articole de Adrian Crăciun
0 voturi 1226 vizualizari 0 comentarii adriancraciun@sansanews.ro
Băncile, în topul reclamaţiilor primite de CJPC

Ce faci atunci când vrei să îţi cumperi o locuinţă, dar nu ai suficienţi bani? Cea mai la îndemână soluție și uneori chiar singura – iei un credit.

 

 Pare simplu la prima vedere dar, în realitate, atunci când ajungi în faţa funcţionarului instituţiei bancare trebuie să fii cu ochii în patru şi, înainte de a semna, să citeşti de două ori contractul de credit. Asta dacă nu vrei să te trezeşti că vei plăti, în final, mai mult decât ai calculat.

 

Au simţit acest lucru pe pielea lor zeci de buzoieni, care abia după încheierea contractelor, au constatat că banca nu a ezitat să introducă diverse clauze abuzive. Clienţii înşelaţi au fost nevoiţi să ceară ajutorul Protecţiei Consumatorilor şi mulţi dintre ei au şi avut câştig de cauză.

 

Faptele reclamate de buzoieni s-au adeverit, aşa că băncile au fost sancționate cu amenzi de ordinul zecilor de mii de lei. Și nu este lună în care pe masa comisarilor să nu ajungă plângeri la adresa băncilor.

 

 Nicuşor Dinulescu, comisar–şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Buzău

În fiecare lună avem în jur de 20-25 de reclamaţii. La nivel de Autoritate Naţională au fost cercetate toate contractele de la toate băncile care au sucursale în România şi unde au fost descoperite clauze abuzive şi au fost înaintate în instanţă. La acest moment se judecă şi dacă instanţa o să decidă că aceste clauze sunt abuzive, se vor aplica retroactiv

 

Dar nu doar abuzurile băncilor îi nemulţumesc pe buzoieni, ci şi serviciile oferite de marile companii de utilităţi sau de telefonie.

 Nicuşor Dinulescu, comsiar –şef al CJPC Buzău

Totodată se cercetează şi contractele cu marii furnizori de utilităţi: electricitate, apă şi companiile de telefonie mobilă. Noi sperăm ca toate să fie în favoarea consumatorilor. Acum mai sunt şi reclamaţii în sensul că datorită cursului francului sau euro nu au putut efectua toate plăţile. În general, luăm legătura cu reprezentanţele băncilor de aici şi în măsura în care au ei putere, să poată reeşalona dobânzile

 

În întreaga ţară, mii de oameni au apelat în ultimii ani la Protecţia Consumatorilor şi au cerut ajutor în războiul cu băncile sau companiile care furnizează diverse servicii. În cele mai multe cazuri, clienţii nemulţumiţi au avut câştig de cauză în instanță.

 

 Etichete: banca |  clauza abuziva |  contract |  OPC |  credite
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU