25 [OCT 13] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 25 octombrie 2013

Criza grecilor ne închide abatoarele

Adrian Constantin alte articole de Adrian Constantin
0 voturi 1410 vizualizari 0 comentarii adrianconstantin@sansanews.ro

Suntem, fără să vrem, victimele globalizării. 


Criza grecilor loveşte, inevitabil şi în România, iar la Verneşti, zeci de oameni au rămas fără slujbe şi o afacere de 4 milioane de euro este pe cale să ajungă la faliment. Abatorul de ovine, singurul din judeţ şi cel mai modern din regiune, stă să se închidă după ce principala piaţă- Grecia- s-a prăbuşit. De la piaţa internă nu sunt speranţe pentru că sacrificările de miei şi oi se fac mai mult prin gospodării decât în abatoare.


Unitatea buzoiană are o capacitate de abatorizare de 2.000 de capete pe zi, dar de mult timp nu s-a mai lucrat ca în zilele bune. De la 80.000 de capete sacrificate pe an înainte de declanşarea crizei economice, anul acesta s-a ajuns la o mie de miei şi aceia sacrificaţi de Paşte. Practic, în prezent, activitatea dintr-un an întreg este la nivelul celei pe care o avea într-o singură zi, abatorul, dar asta în vremurile bune. Piaţa a început să pice o dată cu criza grecilor. Tot de atunci a început şi şomajul pentru circa 50 de angajaţi care nu şi-au mai găsit de lucru la Verneşti. Acum abatorul mai are 10 oameni cu tot cu şefi.


Abatorul de la Verneşti, o investiţie de 4 milioane de euro, fonduri europene, ar putea ajunge, foarte curând cu lacătele pe uşi.


Activitatea abatoarelor este afectată şi de faptul că ovinele pleacă, în general, vii către marile pieţe consumatoare, aşa cum este cazul ţărilor arabe. Acolo ajung cam 90 la sută din vânzările de ovine către pieţele externe, iar clienţii preferă să le cumpere în viu. Este mai sigur, gândesc ei, chiar dacă, în acest moment România nu are nici o restricţie de natură să ridice suspiciuni cu privire la siguranţa alimentară.

 

O veste bună vine dinspre Israel. Un grup de investitori din această ţară şi-a arătat interesul pentru abatorul de ovine de la Verneşti. Dar, cum cu o floare nu se face primăvară, situaţia dificilă pe care o traversează sectorul abatorizării rămâne neschimbată.


Din relansarea activităţii de abatorizare ar avea de cîştigat şi crescătorii care şi-ar găsi astfel, o piaţă sigură de desfacere a animalelor crescute în propriile ferme.

 Etichete: criza |  ovine |  porcine |  vernesti |  abatoare
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU