10 [MAI 14] ACTUALITATE Buzau
Sâmbătă, 10 mai 2014

Criză de ingineri agronomi!

Adrian Crăciun alte articole de Adrian Crăciun
0 voturi 1890 vizualizari 0 comentarii adriancraciun@sansanews.ro
Criză de ingineri agronomi!

De câţiva ani este motorul economiei româneşti, dar se confruntă cu o lipsă acută de specialişti. Este soarta agriculturii, domeniu în care specialiștii au ieșit la pensie și sunt tot mai greu de înlocuit.


O ştiu foarte bine marile companii agricole autohtone, dar şi străinii care au venit să facă agricultură în România. Oricât ar fi de tobă de carte, economiştii, juriştii sau contabilii nu pot face agricultura performantă. Aceste specializări au fost bine cotate după revoluţia din 1989, dar acum absolvenţii de Drept și ASE cu greu își găsesc un loc de muncă în domeniul în care s-au pregătit. Alte specializări, în schimb, bine cotate în anii comunismului, sunt tot mai puțin atractive. Absolvenții de agronomie sau horticultură sunt din ce în cei mai rari, iar pe ei se bat atât companiile româneşti şi străine, cât şi institutele şi staţiunile de cercetare.


Costel Vînătoru, cercetător la Staţiunea Legumicolă Buzău

 “ Până în revoluţie această facultate era solicitată, erau foarte mulţi tineri care mergeau pentru că, aşa cum ştiţi, era criza aceea alimentară, până în 89. După 90 sigur că a căzut această facultate, tinerii nu mai mergeau către secţia de agricultură. În ultima perioadă am avut 6 tineri ingineri angajaţi, dintre care trei s-au adaptat condiţiilor de cercetare şi-au rămas la noi, 3 au plecat la firme străine, însă suntem bucuroşi că şi aceştia sunt respectaţi acolo şi ne reprezintă cu mândrie


Sunt rare cazurile în care tinerii se mai îndreaptă către o carieră în agronomie. Cei care fac însă acest pas nu regretă nici o clipă alegerea făcută, pentru că, în primul rând, iubesc natura.


În evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă nu există nici măcar un singur șomer care să fi absolvit o facultate cu profil agronomic. În topul șomerilor cu studii superioare conduc economiștii.


Criza de ingineri agronomi are însă și un efect pozitiv. Puținii specialiști sunt nu numai căutați, ci și tot mai bine plătiți. Iar în prezent salariul unui specialist în agricultură poate ajunge și la 1300 de euro pe lună.

 Etichete: agricultura |  criza |  ingineri |  specialisti
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU