14 [NOV 13] ACTUALITATE Buzau
Joi, 14 noiembrie 2013

Creşterea porcilor, o alternativă la criză

Adrian Constantin alte articole de Adrian Constantin
0 voturi 1533 vizualizari 0 comentarii adrianconstantin@sansanews.ro

Când tot mai mulţi afacerişti pun lacătele pe uşi, disperaţi de criză şi fiscalitate, o alternativă viabilă poate fi zootehnia, un sector care începe să ofere perspective pentru dezvoltarea unor afaceri. La Buzău, creşterea porcinelor începe să prinde teren bun, mai ales că de acum şi pieţele europene se deschid pentru carnea de porc produsă în România. Până acum, crescătorii români nu aveau voie să facă exporturi în spaţiul european, din cauza unor restricţii impuse, ani la rând, de pesta porcină.

 

Creşterea grăsunilor, până nu demult doar o afacere pentru cunoscători, dar la nivel mic, începe să semene a activitate profitabilă. Stă dovadă faptul că în ultimul an a crescut considerabil numărul de capete existente în gospodării, dar mai ales în ferme, cum, de altfel, a crescut şi numărul fermelor de suine. Un impuls este dat şi de decizia recentă a autorităţilor europene care au decis că pieţele din statele UE pot fi deschise pentru carnea de porc provenită din România. Asta după mulţi ani de restricţii în care crescătorii vindeau marfa doar în interiorul ţării, ori în spaţiul extracomunitar.


În perspectiva Crăciunului care se apropie nu rebuie să ne aşteptăm însă ca preţurile să scadă deja. Dar, vestea bună este că sunt efective cosniderabile care vor merge anul acesta la sacrificare. Şi, oferta mare duce, în general, la scăderea preţului. Asta la producător de unde se estimează că preţul cărnii de porc va pleca la un preţ de maxim 7 lei.


Anul acesta, cam 40 de mii de porci vor fi sacrificaţi la nivelul judeţului, estimează autorităţile.

 

Şi, dacă agricultura a salvat şi în acest an economia, să ne aşteptăm ca fermierii să ne salveze şi economiile la sfârşit de an. Primele semnale de pe piaţă duc la concluzia că principalul aliment căutat de gospodine şi de gurmanzi, carnea de porc, ar putea să se vândă, pe final de an, la preţuri rezonabile şi mai mici decât în trecut.

 Etichete: agricultura |  criza |  porci
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU