30 [MAR 20] ACTUALITATE Buzau
Luni, 30 martie 2020

Concedieri pe timp de pandemie. Peste 300 de muncitori din confecții au fost concediați

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 2969 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Sute de angajați ai fabricilor de confecții pleacă acasă. Este primul val de concedieri colective generat de pandemie în județul Buzău. Muncitorii și-au primit deja înștiințările, așa că în câteva zile vor rămâne fără locuri de muncă. De la 1 aprilie urmează ca alți angajați, de data aceasta din restaurante și hoteluri, să fie trimiși în șomaj tehnic. Și restructurările vor continua. Patronii estimează ca aproape 6000 de angajați din firmele din județ să fie concediați sau trimiși în șomaj tehnic pe perioada pandemiei. Spectrul șomajului tehnic bântuie și asupra unora dintre angajații din Vrancea, mai mulți patroni interesându-se deja cu privire la ceea ce au de făcut.

Încep să apară apară primele efecte economice dezastruase generate de criza coronavirusului. Primii 300 de muncitori și-au primit deja preavizele, iar în câteva zile vor rămâne fără locuri de muncă. Este vorba despre muncitori, în general femei, din fabricile de confecții.

”La ora actuală, cert, avem depuse 2 documentaţii – pentru 2 societăţi comerciale, care vor concedieri colective.  Aceste 2 societăţi comerciale vor concedieri colective şi sunt din domeniul textil, confecţii, care, una concediază colectiv 283 de persoane, cealaltă concediază colectiv 36 de persoane”, a declarat directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu.

Următorul val de restructurări este anunțat pentru începutul lunii aprilie. De atunci alți patru patroni vor trimite angajații în șomaj tehnic.

”Până la această oră sunt câteva societăţi comerciale, cu care am discutat şi au spus clar “ Noi suntem afectaţi - conform Ordonanţei 30 dânşii sunt în prima linie de reducere de activitate sau chiar sunt închişi. Este vorba de domeniul HORECA, deci hoteluri, restaurante, cazare. Avem certitudine, până la această oră,  pe 4 societăţi de acest tip din judeţul Buzău. Vom vedea clar după data de 1 aprilie, cât anume din total personal va fi trecut în aşa-numitul şomaj tehnic.”, a mai spus Tociu.

 

Concedierile masive sunt așteptate abia peste câteva săptămâni. Întrebați de reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, majoritatea patronilor din Buzău au spus că nu exclud varianta concedierilor colective sau cea a șomajului tehnic. La Buzău ar putea rămâne fără locuri de muncă peste 6000 de persoane.

”Am discutat cu 1590 de angajatori reprezentativi la nivelul judeţului Buzău şi ne-au spus că s-ar putea ca, în jur de 6250 de persoane, să fie disponibilizate sau să aibă contractul de muncă suspendat. Ei mi-au spus “ Domnule, deocamdată lucrăm, deocamdată avem comenzi, deocamdată tot personalul este la lucru. Dacă peste 1 zi, 1 lună sau 2 luni de zile aceste comenzi se termină şi nu vom mai avea alte comenzi, probabil că, la momentul respectiv, vom restrânge activitatea, vom suspenda sau vom înceta nişte contracte de muncă. Dar, pentru că îmi ceri aşa o estimare, îţi spun pentru perioada următoare, nu pentru mâine, poimâine.”, a adăugat Tociu. 

Totuși, marii angajatori care își desfășoară activitatea pe platforma industriala din oraș nu au anunțat măsuri ce privesc restructurarea personalului în viitorul apropiat.Etichete: concediați |  Concedieri |  confecții |  muncitori |  pandemie |  Peste
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU