BREAKING NEWS Buzau
15h 18' ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 09 iulie 2014

Cod portocaliu, prăpăd în trei comune!

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
0 voturi 2283 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro
UPDATE [15:18] 09 IUL 2014 ›


Două ore de cod portocaliu au făcut prăpăd, marţi seara, în gospodăriile din trei comune ale judeţului, dar şi pe străzile din oraşul Buzău. Viituri care au măsurat şi un metru înălţime, arbori rupţi, gunoaie şi bunuri măturate de ape din gospodării şi o luptă inegală dusă de oameni cu natura, pentru a îndepărta efectele ploilor torenţiale. Aşa arăta, seara trecută, siuaţia din comunele Topliceni, Berca şi Cernăteşti.

După o rupere de nori produsă după ora 20,00, în timpul căreia ploile torenţiale au avut 40-45 de litri/mp, apa ajunsă în gospodării a fost de nestăvilit. Cea mai dramatică situaţie a fost la Topliceni unde Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a mobilizat zeci de pompieri în ajutorul oamenilor. Militarii au muncit cot la cot cu localnicii pentru a scoate apa din cele 48  de gospodării afectate (dintre care 19 case inundate), dar au curăţat şi drumurile de cioturi şi noroi. La Răduceşti, proprietarii a 5 locuinţe şi-au părăsit casele inundate şi s-au refugiat pe la rude. Oamenii povesteau că furia apelor a fost de nestăvilit, iar viitura a avut cam un metru. Apa ajungea, în unele locuri, până la nivelul gardurilor. Şuvoaiele strânse de pe dealuri au măturat arbori, amenajări de prin gospodării, garduri şi porţi.


O altă localitate grav afectată a fost Berca. Ploile au lovit cu furie la Pleşcoi unde, în decurs de 10 minute, cantităţile de precipitaţii au ajuns la 82 l/mp, fiind urmate de grindină. 30 de gospodării au fost inundate în comuna Berca, dintre care două treimi în satul Pleşcoi.


În municipiul Buzău, apa a inundat mai multe străzi pe care sistemul de canalizare nu mai făcea faţă. Apa a ajuns şi în două subsoluri în zonele Mioriţei şi Episcopiei, în subsolul Spitalului Judeţean, precum şi într-o casă de pe Orizontului şi în bucătăria unui restaurant, la Casa de Cultură a Sindicatelor.
Probleme au fost şi la Râmnicu Sărat unde au fost inundate trei case de pe strada Plantaţiei.
În zori, ISU acţiona încă în câteva gospodării din Topliceni şi Berca. La lumina zilei, pagubele urmează să fie evaluate.Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU