30 [AUG 18] ACTUALITATE Buzau
Joi, 30 august 2018

CLM/ Patriotism local, ponei şi gunoaie

Sorin Dinco alte articole de Sorin Dinco
0 voturi 2442 vizualizari 0 comentarii

Banii municipalităţii pentru fraţii moldoveni din Soroca, europenizarea buzoienilor prin colectarea selectivă a gunoiului menajer, modernizarea Crângului şi gropile săpate peste noapte în faţa blocurilor sau a porţilor au încins discuţiile din cadrul şedinţei săptămânale a Consiliului Local Municipal Buzău. O şedinţă în care au trecut toate proiectele majorităţii, mai puţin două ale minorităţii liberalilor. Aleşii urbei şi-au făcut încă o dată datoria: au apăsat pe butoanele de vot, lăsând să iasă la rampă "gălăgioşii de serviciu"...

 

De ce 100 de mii de euro şi nu 10 mii de lei?

 

Intrate la vot pe mâinile moleşite de caniculă ale consilierilor locali, proiectele de hotărâre au fost aprobate majoritar ca pe bandă, cu câteva excepţii anticipate ca „problematice”. Primul meci a fost deschis de consilierul PSRo, Silviu Roşioru, care a obiectat la alocarea sumei de 100 mii euro pentru reconstrucţia falezei râului Nistru, pe segmentul din preajma cetăţii Soroca: „E o măsură şi o sumă exagerate. De ce nu 10 mii de lei, mai simbolic? Eu nu cred că suntem pregătiţi să dăm astfel de ajutoare”. Replica din partea iniţiatorului primului proiect intrat la vot, primarul Constantin Toma, a tăiat elanul contrelor, dar nu şi chicotelile: „E un gest patriotic. Sunt 170 de primari din Republica Moldova care s-au declarat uniţi cu România. Eu sunt singurul din România care mă declar unit cu fraţii de peste Prut. În schimb, suma e unu la sută din bugetul nostru şi nu e mare cheltuială; e cam cât am asfalta o stradă din Buzău”. Proiectul a trecut cu 15 voturi pentru, o abţinere şi 7 împotrivă.

 

De ce nu vrem facturi mai mici la gunoi şi europenizare?

 

Al patrulea proiect de hotărâre a dat tonul consilierului liberal Ion Barbu, care a susţinut din toate puterile-i oratorice de convingere, colectarea separată a deşeurilor şi acordarea de facilităţi către persoanele fizice şi asociaţiile de proprietari. „Avem unul dintre cele mai mari tarife la colectare. De ce nu vreţi să scădem costul pe factura la gunoi şi să promovăm normele europene de colectare selectivă?” Prezent la şedinţă, directorul serviciului de salubrizare a explicat că proiectul liberalilor se loveşte de o problemă legislativă, o hotărâre de guvern abrogată, şi pe care proiectul, printre altele, era fundamentat. Contrat şi de vice-primarul Ionuţ Apostu cu acelaşi argument al abrogării, liberalul Constantin Ionescu a venit în sprijinul lui Ion Barbu: „Sunt alte legi deasupra oricăror hotărâri, şi cred că o măsură în beneficiul şi interesul buzoienilor poate trece peste astfel de piedici.” Nu a trecut, respingerea fiind la mâna celor care s-au abţinut cu 4 voturi, 8 au fost pentru, iar 11 împotrivă.

 

„Ba, al nostru e mai bun!”

 

Din cele 22 de proiecte plus alte 4 suplimentare, pe care le puteţi consulta şi pe site-ul primăriei, discuţii aprinse a iscat şi punctul 5, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele legate de administrarea şi gospodărirea domeniului public şi privat. Tot Constantin Ionescu a intervenit, menţionând că proiectul propus de liberali nu a trecut de vot nici în mai, anul trecut, pentru că nu se putea implementa. A fost scâteia care i-a readus la rampă pe Ionuţ Apostu: „Proiectul primarului Toma, cu modernizarea Parcului Crâng e mai bun” şi pe Silviu Roşioru, care l-a întrebat pe Ionescu dacă, în urma supunerii dezbaterii publice, proiectul liberalilor a primit sprijin de la cetăţeni. „Mai nimic”, a răspuns consilierul Ionescu, adăugând: „Doar a fost publicat pe site-ul primăriei, nu pe blogul meu personal.” Voturi: 7 pentru, o abţinere şi 15 împotrivă.

 

Armăsari şi ponei în Complexul Marghiloman

 

Ce a mai atras atenţia din şedinţa la care au participat toţi cei 23 de consilieri locali a fost proiectul 14, de consolidare, reparare şi punere în valoare a Complexului hipic Alexandru Marghiloman – Casa de oaspeţi, grajduri şi amenajare teren şi piste. Obţinând 16 voturi pentru şi 7 abţineri, fără nicio împotrivire, edilul şef l-a detaliat, ulterior, pentru presă, argumentând că se vrea crearea unui punct de atracţie turistică şi de agrement, inclusiv cu ponei. În plus, pasiunea politicianului Marghiloman pentru armăsarii pur-sânge arab pare să fie un argument sentimental-istoric pe care Constantin Toma l-a expus în faţa presei, menţionând că investiţia în complex este de 2 milioane euro.

  

Imagini de la şedinţă şi intervenţiile protagoniştilor, în jurnalele de ştiri Focus TV. Urmăriţi şi ediţia print a numărului de mâine al cotidianului Şansa Buzoiană

Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU