06 [SEP 17] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 06 septembrie 2017

Cît va costa la iarnă căldura de la RAM

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
1 vot 2356 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro

Reducerea subvenţiei pentru agentul termic furnizat de Regia Autonomă Municipală, decisă de municipalitate, care va avea ca efect majorarea preţului pentru populaţie a avut drept consecinţă un val de debranşări de la reţeaua centralizată de încălzire. Faţă de un an obişnuit, RAM a pierdut de circa trei ori mai mulţi clienţi. 

Buzoienii au început să ia cu asalt Regia Autonomă Municipală încă din primăvară, imediat după ce Primăria a anunţat că nu va mai putea suporta subvenţia la căldură la acelaşi nivel ca în anii trecuţi, aşa că va majora preţul final al gigacaloriei. În primăvară, aleşii locali au aprobat majorarea tarifului de la 185 de lei, cît a fost în ultimii aproape 9 ani, la 230 de lei. Astfel, chiar dacă preţul gigacaloriei rămîne neschimbat, adică 438 de lei cu TVA, consumatorii casnici vor primi facturi mai mari, fiind nevoiţi să suporte diferenţa de subvenţie care se reduce de la 58% la 47,5%. În aceste condiţii, pentru un apartament cu două camere, de exemplu, factura pentru încălzire va creşte de la 250 de lei, iarna trecută, la 310 lei, anul acesta. Scumpirea, i-a nemulţumit pe mulţi dintre clienţii RAM, care au decis să renunţe la sistemul centralizat de încălzire şi să îşi monteze o centrală proprie de apartament. Valul de debranşări a continuat pe tot parcursul verii, astfel că în final, RAM Buzău a pierdut circa 630 de clienţi, numai în ultimele luni. Iar numărul acestora ar putea să mai sufere modificări, în condiţiile în care termenul limită pentru depunerea dosarelor în vederea debranşării este 15 septembrie. Constantin Tacea, directorul Regiei Autonome Municipale consideră că număru cererilor de debranşare, înregistrate pînă în acest moment este foarte mare, avînd în vedere că în anii trecuţi se debranşau de la reţeaua centralizată în jur de 250-maxim 300 de abonaţi. 


Între timp, reprezentanţii RAM Buzău au început pregătirile pentru iarna viitoare.
Peste două săptămîni va fi pompată apă în instalaţiile din municipiul Buzău pentru a se verifica dacă acestea sînt pregătite 100% pentru sezonul rece 2017-2018. Asta după ce, iniţial, au fost efectuate reparaţii acolo unde se impuneau şi au fost pregătite instalaţiile pentru iarnă. „Data limită pentru debranşări este 15 septembrie, iar probele la rece încep pe data de 18 septembrie şi se termină pe 2 octombrie”, a declarat directorul RAM Buzău, Constantin Tacea. În prezent, circa 13 700 de apartamente din municipiul Buzău mai sînt racordate la sistemul centralizat de încălzire. Proprietarii acestora vor plăti la iarna 230 de lei pentru fiecare gigacalorie consumată.


Etichete: costa |  căldura |  iarnă
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 1   -1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU