04 [OCT 18] ACTUALITATE Buzau
Joi, 04 octombrie 2018

Dezbatere publica/Cît va costa gigacaloria

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
2 voturi 1953 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Lovitură extrem de dură și greu de suportat pentru buzoienii racordați la sistemul centralizat de încălzire. Municipalitatea a inițiat un proiect care propune modificarea hotărârii prin care prețul gigacaloriei fusese stabilit în vara acestui an la 230 de lei. Potrivit noului proiect, buzoienii ar urma să plătească de la 1 noiembrie 417.85 lei fără TVA pentru fiecare gigacalorie consumată în această iarnă.
Scumpirea atât de drastică a gigacaloriei e o lovitură extrem de dură pentru buzoienii racordați la sistemul centralizat de încălzire. Oamenii se gândesc cu groază că nu își vor putea plăti facturile și vor ieși din iarnă cu datorii pe care cu greu le vor putea acoperi. Alții spun că vor închide robinetele la căldură și vor îndura frigul din case numai să nu fie nevoiți să dea sute de lei la întreținere.   Iată ce spun buzoienii  „Indic tuturor să-și cum­pere centrală, să facă un efort și să treacă pe individual”, zice un buzoian. „Bună nu e, sigur că nu va fi bună mai ales la pensia pe care o avem, dar ne conformăm la ceea ce fac distinșii parlamentari”, apreciază un alt buzoian. „M-am debranșat în această vară pentru că mai eram doar două familii în bloc și până ridicam apa caldă sus, era foarte greu. Acesta a fost motivul, dacă se scumpea, vă dați seama, așa la centrală mai facem o economie, mai închidem, dar la RAM trebuia să plătim încontinuu”, sunt câteva opinii. Îngrijorare este și în rîndul conducerii Regiei Autononome Municipale care apreciază că scumpirea gigacaloriei va duce la neplata facturilor. Iar fără încasări, RAM va funcționa cu disfunționalități pe care le va resimți tot populația, spune directorul instituției, Constantin Tacea.

Îngrijorare la RAM
„Tot atâţia bani ar trebui să încasez că până acum plătea jumătate populaţia, jumătate din subvenţie, eu îmi încasam contra­valoarea giga­caloriilor vândute, deci ca număr de lei ar trebui să încasez tot la fel. În schimb, probabilitatea să încasez la timp aceşti bani scade foarte mult pentru că vor fi facturile mari şi nu vor putea să mi le achite la timp consumatorii. Neavând bani încasaţi la timp, nu o să pot nici eu probabil să-mi plătesc la timp gazul, energia electrică, termică, deci va fi un incovenient din punctul acesta de vedere.”, a declarat directorul instituţiei, Constantin Tacea.Etichete: costa |  gigacaloria
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 0   2

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU