01 [MAR 19] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 01 martie 2019

Cine vrea să-şi facă imagine din tăierile de arbori din Pădurea Crîngului

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
3 voturi 2108 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

O comisie specială a Instituţiei Prefectului va verifica în teren, personal de prefectul Carmen Ichim, modul în care se fac anumite tăieri de arbori în pădurea Crîngului.  Verificările efectuate de către Ichim, fost şef al Gărzii de Mediu Buzău, survin în urma unui scandal îndelung în mediile de socializare, dar şi în mass-media locală după ce mai mulţi buzoieni au semnalat că în pădure se taie, în mod suspect, arbori. În spaţiul virtual au apărut în lunile din urmă zeci de filmuleţe cu cetăţeni care tăiau copacii cu drujba sau transportau butuci din stive făcute în Pădurea Crîngului. Imaginile şi comentariile au sensibilizat la culme pe mii de buzoieni, însă, autorităţile competente au tăcut "asurzitor". Doar cîteva declaraţii făcute de şeful Ocolului Silvic Buzău pentru publicaţii fără anvergură şi credibilitate, şi acelea neinspirate, au făcut ca scandalul să se amplifice de la o zi la alta. Iar, pînă la specularea lor politică n-a fost decît un pas. 
Ştim că în democraţie orice politician tinde să speculeze diferite situaţii pentru a cîştiga capital politic. Aşa a încercat să facă şi şeful A.L.D.E. Buzău, deputatul Adrian Mocanu, care a luat atitudine pe FB faţă de tăierile din Pădurea Crîngului şi a acuzat Primăria şi Direcţia Silvică de interese imobiliare oculte şi de distrugere bine programată a pădurii, săptămîni în şir, prin postări mai mult sau mai puţin politice. În acest context, în anul electoral 2019, care precede alţi ani electorali şi mai importanţi ca miză locală, politicul şi imaginea par să fi împărţit în două problema acută a Pădurii Crîngului. Adică, mai pe şleau spus, şi politicul dar şi exponenţii Instituţiei Prefectului au luat subiectul şi l-au tras pe "persoană fizică" arătîndu-se buzoienilor ca salvatori ai păduri
Problema suspiciunilor tăierilor de ulmi din Pădurea Crîngului a apărut cu mai bine de un an în urmă. În mass-media şi pe FB a fost discutat şi răsdiscutat. Ba chiar ziariştii au reuşit să capete la un moment dat şi nişte explicaţii despre operaţiunile controlate de Direcţia Silvică Buzău, încă proprietar şi administrator Parcului Crîng care aparţin municipalităţii Buzăului. Silvicultorii au explicat la un moment dat că tăierile sînt cauzate de o boală care atacă, de ani buni, ulmii din pădure, iar defrişările urmăresc să eradicheze această boală, altfel, după cum spune literatura de specialitate, foarte gravă şi nevindecabilă decît prin tăiere şi eliminarea din arealul afectat de ciuperca respectivă. Posibil ca aceste argumente tehnice să fie şi reale, însă, operaţiunile din Pădurea Crîngului au fost insuficient spre deloc explicate de specialiştii din Direcţia Silvică. De ce s-a procedat aşa? A fost un act deliberat? Ce s-a urmărit prin menţinerea muţeniei? Pentru toate aceste întrebări există tot felul de speculaţii care, aşa cum aţi ghicit, stimaţi cititori, ar avea la Buzău interese politice, orgolii personale de tip clasic românesc. Însă, asupra acestor aspecte vom reveni curînd. 
Cum de-au descoperit aşa de tîrziu ?
Pe acest fond, aşa cum era de aşteptat, au început să apară luările de poziţie care vizează cîştigul de imagine. Asta după ce, atît deputatul Adrian Mocanu, cît şi prefectul Carmen Ichim n-au băgat de seamă scandalul. Acum, ei şi alţii, vor, brusc, să-l salveze. Aşa încît Mocanu a rupt FB cu texte pline de mînie şi apoi a sesizat Prefectura. Iar d-na prefect a descoperit sesizarea şi-i dă imediat curs. Personal! 
Şi, astfel, preluînd o problemă sensibilă, şi-au făcut imagine de salvatori. Cît va ţine ea, vom vedea. Iată ce a transmis de la şedinţa prefecturală d-na Ichim: "Am avut o sesizare din partea unui domn deputat cu privire la tăierea arborilor din Pădurea Crîng sau Parcul Crîng. În zilele următoare voi da un ordin al prefectului şi voi face o comisie de control pentru stabilirea veridicităţii. Adică, dacă aceste tăieri s-au făcut corect. Eu sînt convinsă, dar vreau să verificăm în teren acest lucru pentru că se reclamă o faptă din zona mediului, acolo unde spun că sînt şi specialist. Asupra căreia vă vom prezenta acel raport chiar în Colegiul Prefectural. Facem controlul, vedem delimitările şi unde s-au făcut tăierile care sînt actele deţinute, dacă s-au mai făcut înainte, cîţi arbori au fost tăiaţi pe autorizaţiile de exploatare, volumul de masă lemnoasă, unde s-a depozitat şi modalitatea de valorificare." Reamintim că în problema tăierii directorul Direcţiei Silvice, Cornel Pitiş, şi primarul Constantin Toma au convocat o întîlnire cu jurnaliştii pentru a explica opiniei publice care sînt raţiunile oficiale pentru care se taie copaci în Pădurea Crîngului. Şeful Direcţiei Silvice, Cornel Pitiş, a explicat atunci că totul a pornit de la infectarea ulmilor cu o ciupercă ucigaşă care necesită defrişări.Etichete: arbori |  Crîngului |  imagine |  Pădurea |  tăierile
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 1   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU