23 [DEC 12] ACTUALITATE Buzau
Duminică, 23 decembrie 2012

Cine este 'tatăl' lui Moş Crăciun?

Radu Drăguţ alte articole de Radu Drăguţ
1 vot 2121 vizualizari 0 comentarii radudragut@sansanews.ro

Bărbosul rotofei pe care îl aşteptãm cu toţii în fiecare an de Sărbători este un personaj a cărui 'paternitate' a fost revendicată de un neamţ.

Moş Crăciun, Father Christmas, Santa Claus, Père Noël. E cunoscut sub diverse nume, dar în toată lumea are aceeasi înfăţişare. Are şi un act de naştere pe tărâm american – decembrie 1862, şi un părinte legitim pe care mulţi l-au uitat: Thomas Nast.

Nast s-a născut în 1840, în Germania. La vârsta de 6 ani a plecat cu familia în America. Talentat la desen, plin de umor şi imaginaţie, Thomas a fost angajat, la 20 de ani, ca ilustrator la cea mai citită revistă americană a epocii, 'Harper’s Weekly'. Războiul de secesiune i-a schimbat viaţa, deoarece i s-a cerut să realizeze desene care să susţină cauza nordiştilor. În decembrie 1862, Nast publica un desen de Crăciun intitulat 'Santa Claus', care îl înfăţişa pentru prima oară pe Moş: un bătrân durduliu şi bonom, îmbrăcat în steagul american şi împărţind daruri soldaţilor. Inspirându-se din tradiţia Europei Centrale, el preluase imaginea Sfântului Nicolae, îndulcindu-i trăsăturile ascuţite.

În anii următori, toate numerele de Crăciun ale revistei au fost ilustrate cu desenele lui Nast care între timp îmbunătăţise imaginea Moşului. Desenul a avut succes: scrisori de apreciere îl ridicau pe Santa Claus la rangul de divinitate protectoare yankee! În 1866, primul an de pace, Nast a stabilit definitiv personajul şi ambianţa, reproduse apoi la infinit: un bătrânel bărbos, cu tunică roşie şi cizme, pregătindu-se pentru noaptea de Ajun, fabricând jucării în atelierul propriu, studiind un catastif în care figurau toate faptele bune si rele ale copiilor sau căutând cu un telescop copiii cuminţi.

După război, Nast nu a mai prezentat interes pentru revistă care, în 1886, îl concedia. În 1902, Theodore Roosevelt (preşedintele SUA între 1901-1909), admirator al desenelor lui, îi oferă un post de consul la Inayaquil, în Ecuador, post retribuit cu 4.000 de dolari pe an. Desenatorul acceptă, fără să ştie că acest drum va fi fără întoarcere: după câteva luni de la sosirea în Ecuador moare, răpus de febră galbenă, chiar în luna lui Moş Crăciun – decembrie.

Astăzi, personajul inventat de Thomas Nast a devenit o afacere profitabilă. În Anglia există o 'şcoală pentru Moş Crăciuni', unde un profesor vechi în 'meserie' predă arta de a fi 'un Moş cu respiraţia proaspătă, răbdător cu copiii şi spontan'! Moş Crăciunii au chiar si un congres, intitulat chiar aşa: Congresul Mondial al Moş Crăciunilor. Anie, iar Moş Crăciunul finlandez este privit cu răceală de către colegii săi, deoarece susţine că el este singurul. Oricum ar fi, Thomas Nast şi-a dedicat viaţa unui singur Moş Crăciun, chiar dacă destinul nu a fost darnic.Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU