10 [IUN 17] ACTUALITATE Buzau
Sâmbătă, 10 iunie 2017

Cine e femeia care vrea să devină şofer de TIR

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
1 vot 3784 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Să fii șofer profesionist nu mai e demult o meserie grea. Tot mai multe femei ajung să demonstreze că nimic nu e imposibil și că, deși firave, pot controla mastodonții pe șosele. Indiferent de pregătirea pe care o au și de locul de muncă pe care l-au avut înainte, doamnele se ambiționează mai ales atunci cînd vine vorba să le calce pe urme soților lor, pe care să-i și ajute. La Buzău, de pildă, şcolile de șoferi au tot mai multe cursante care au renunțat la pedala mașinii de cusut pentru cea de acelerație a camionului și care visează să conducă autotrenurile peste hotare. 
 
Elena Nedelcu, de exemplu, are 43 de ani, iar în urmă cu 16 ani s-a așezat pentru prima dată la volanul unei mașini. De atunci a condus sute de kilometri, însă doar pe rute scurte. În urmă cu cîteva luni însă a rămas fără loc de muncă, iar asta a făcut-o să se gîndească serios să-și schimbe meseria. Așa a ajuns ca din fața mașinii de cusut azi să fie la volanul unui camion. Ea face școala de șoferi ca să obțină permisul de conducător auto profesionist.  Nu a fost o alegere ușoară, dar imboldul l-a primit din partea soțului care lucrează ca șofer pe tir peste hotare. Cînd s-a văzut prima oară la volanul mastodontului i-a fost teamă, dar acum abia așteaptă să aibă în buzunar permisul ca să poată pleca în străinătate unde, va face echipă chiar cu soțul ei: „Mi-a fost greu prima dată şi cînd am început să învăţat pentru sală, eu nu am dat pe calculator, în 2001 am dat test grilă, mecanică foarte multă la profesionişti. Sala am luat-o cu maxim, îmi place. Ce mi s-a părut mai greu e că-i voluminos, îmi era teamă să mă încadrez, dar încet-încet mi-a dispărut teama”

Iar exempul Elenei este urmat de tot mai multe femei, care, spre surprinderea instructorilor auto, se descurcă în unele cazuri mai bine decît bărbații, care domină sectorul transporturilor. „Dacă luăm ca procentaj, la 5 femei, 4 merg foarte bine. A cincea, să zicem că este una mai stîngace, dar dacă facem un procentaj, procentajul e mai bun la femei decît la bărbaţi”, spune Gheorghe Brătilă, instructor auto din Buzău.
 
Un interes crescut din partea femeilor care vor să obțină permisul de profesionist s-a observat  abia în ultimii doi-trei ani. În prezeznt, în județul Buzău,  2% dintre posesorii de permis de conducere pentru categoriile C și E sînt femei. „Din totalul deţinătorilor de permis categoria C, adică 22 592  de deţinători, 122 sînt persoane de sex feminin”, spune comisar şef Constantin Bădeanu, şef Serviciu Înmatriculări și Permise Auto Buzău.. În județul Buzău sînt în prezent opt școli autorizate pentru pregătirea  șoferilor profesioniști.

 


Etichete: devină |  femeia |  şofer
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU