16 [MAI 18] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 16 mai 2018

Cezar Preda, sancţionat de Adunarea Parlamentară a CE. Suspiciuni de corupţie

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
7 voturi 2130 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Deputatul PNL de Dîmboviţa, liberalul Cezar Preda, fost preşedinte al PDL Buzău are mari probleme în calitatea sa de membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Miercuri, potrivit presei centrale româneşti Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) i-a sancţionat pe fostul său preşedinte, spaniolul Pedro Agramunt, şi pe alţi trei membri - din Azerbaidjan, Spania şi România, adică Cezar Preda - pentru încălcarea gravă a Codului de Etică. Mai întîi, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat joi o rezoluţie în care se solicită suspendarea activităţii în acest organism în cazul a cinci membri care fac obiectul unei investigaţii pentru 'activitate coruptă între care şi liberalul român, Cezar Preda.

Rezoluţia a fost votată în plenul APCE în procedură de urgenţă, cu 123 de voturi pentru şi 9 împotrivă. Comisia care investighează acuzaţiile de corupţie le reproşează celor cinci parlamentari că au 'încălcat codul de conduită' al acestui organism.


Mai mulţi actuali şi foşti membri ai APCE sunt bănuiţi că au fost 'cumpăraţi' de autorităţile din Azerbaidjan în schimbul votului lor, în ianuarie 2013, împotriva unui raport care denunţa situaţia deţinuţilor politici din această fostă republică sovietică. Unora dintre aleşi li s-ar fi oferit caviar, covoare sau nopţi la hoteluri de lux din Baku.

Urmare a raportului comisiei de investigaţie, Biroul APCE a decis să 'invite actualii sau foştii membri ai Adunării al căror comportament a fost considerat de comisia de investigaţie ca fiind lipsit de etică sau a încălcat codul de conduită al Adunării, ori care au refuzat să coopereze cu comisia de investigaţie, să îşi suspende toate activităţile în cadrul Adunării, cu efect imediat', se arată în anexa rezoluţiei ce menţionează respectiva decizie, publicată pe website-ul APCE.


Principalul protagonist al scandalului este spaniolul Pedro Agramunt (membru al Partidului Popular), fost preşedinte al APCE, care anul trecut în octombrie a fost nevoit să demisioneze din acest post în urma unui alt scandal declanşat de o călătorie controversată pe care a efectuat-o în Siria, unde s-a întâlnit cu preşedintele Bashar al-Assad.

Ceilalţi patru parlamentari vizaţi de rezoluţie sunt Jordi Xucla, tot un spaniol (deputat catalan membru al formaţiunii PDeCat), românul Cezar Preda (PPE), austriacul Stefan Schennach (socialist) şi politicianul conservator azer Samad Seydov.


Sunt de asemenea menţionaţi în rezoluţie cinci foşti membri ai APCE, printre care se numără şi actualul secretar de stat spaniol pentru apărare, Agustin Conde.

Comisia de anchetă 'a stabilit că există o puternică suspiciune că anumiţi membri actuali şi foşti ai APCE s-au implicat în activităţi de corupere în favoarea Azerbaidjanului', în scandalul cunoscut sub numele de 'Caviargate', se arată într-un comunicat difuzat duminică de APCE. Mai multe amănunte AICI

Etichete: Adunarea |  Cezar |  corupție |  Parlamentară |  Preda |  sanctionatde |  Suspiciuni
Voteaza articolul: bun: 6  |  slab: 1   5

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU