21 [OCT 19] ACTUALITATE Buzau
Luni, 21 octombrie 2019

Cercetătorul Costel Vânătoru, omul anului 2019: ”Am câștigat o luptă dar războiul continuă! ”

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
1 vot 3072 vizualizari 0 comentarii

Am câștigat o luptă dar războiul continuă. Am obținut înființarea băncii naționale de gene la Buzău, dar mai e mult până când produsele românești vor ajunge la loc de cinste și le vor înlocui pe cele din import. A spus-o luni cercetătorul Costel Vânătoru, director al Băncii Naționale de Gene, unitate care va funcționa în Parcul Crâng din  municipiul Buzău.  Pentru demersul de  a înființa în oraș o astfel de unitate în care să fie păstrate semințele legumelor autohtone dar și alte plante tradiționale, cercetătorul Costel Vânătoru a fost numit astăzi omul anului 2019  la Buzău. Toți consilierii municipali și-au dat votul și au fost de acord cu primirea acestei distincții de către cercetătorul Vânătoru.
Un om care a făcut și face foarte multe lucruri pentru comunitatea buzoiană. Pe o ideea a dumnealui pe care ne-a împărțit-o în urmă cu 2 ani s-a reușit obținerea înființării Băncii Naționale de Gene, la Buzău. A fost o întreagă bătălie, e un rezultat istoric care va asigura o dezvoltare pe această dimensiune economică, educațională culturală a municipiului și județului Buzău. ”, a declarat primarul Buzăului, Constantin Toma.

Desemnat Omul anului 2019 la Buzău cu votul tuturor consilierilor prezenți la ședința de luni, cercetătorul Costel Vânătoru a declarat că îl onorează titlul de om al anului și îl obligă la mai mult. Funcționarea și acreditarea internațională a Băncii de Gene de la Buzău, sunt următoarele mele priorități, a mai spus cercetătorul.                                         

Banca de resurse genetice vegetale va fi o unitate cu personalitate juridică, în subordinea directă a Ministerului Agriculturii. Sediul băncii de gene va fi construit în Parcul Crâng din Buzău. Scopul major al băncii de gene de la Buzău va fi acela de a proteja soiurile româneşti. Deocamdată, staţiunea are circa 10.000 de seminţe, dar îşi va spori resursele. Soiurile omologate în România vor putea fi recunoscute la nivel european şi internaţional, recunoaştere de care nu au beneficiat până acum. Nu în ultimul rând, înfiinţarea băncii va ajuta la extinderea în producţie a soiurilor valoroase. Când  legumele românești le vor înlocui pe cele de import  vom fi câștigat bătălia, a mai spus astăzi cercetătorul Costel Vânătoru: ”Avem și piedici foarte multe, mergeți cu mașina, iar pe marginea drumului vedeți plăcuțe cu soiuri care nu sunt românești. Vom câștiga războiul când vom observa și plăcute românești printre cele străine”.

Tot de luni, și lista cetățenilor de onoare ai Buzăului s-a îmbogățit cu încă 4 nume. Patru personalități ale Buzăului au primit distincția de cetățean de onoare. Titlul a fost acordat dr. Sorina Popescu, profesorului universitar doctor Nicolae Istudor, inginerului Sorin Harabagiu și actorului Dan Puric. Marele actor și regizor Dan Puric a fost prezent în sala de ședințe și a vorbit despre Buzău, despre locurile natale și oamenii din această zonă.Etichete: anului |  câștigat |  Cercetătorul |  continuă |  Costel |  luptă |  războiul |  Vânătoru
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU