29 [IUN 18] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 29 iunie 2018

Centrele de permanenţă medicală,în pericol de desfiinţare

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
0 voturi 1601 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro

Ministerul Sănă­tăţii a solicitat o suplimentare a fondurilor destinate centrelor de permanenţă, însă dacă la evaluarea ce se va face în perioada următoare nu se dovedesc eficiente, ar putea fi desfiinţate. Minis­trul Sănătăţii, Sorina Pintea, şi-a manifestat nemulţumirea faţă de eficienţa unor centre de permanenţă, după ce, la nivelul ministerului, a fost făcută o analiză a activităţii acestora. S-a constatat astfel că, în perioada anali­zată, numărul prezentărilor la Uni­tăţile de Primiri Urgenţe ale spitalelor a crescut cu 35%, situaţie catalogată de ministru ca fiind "strigătoare la cer", scrie sanatatea buzoiană.ro  
"Făcând o analiză la nivelul ţării, numărul pre­zentărilor în urgenţă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a crescut cu aproximativ cu 35%, ceea ce este strigător la cer, nu mă feresc să o spun, în condiţiile în care, desfiinta categoric, la număr de cazuri crescute, creşte finanţarea unităţilor de primiri urgenţe, creşte şi finanţarea centrelor de permanenţă. Eficienţă zero", a declarat ministrul, spunând că este nevoie de o creștere a responsabilității personalului din centrele de permanență.
Ministrul Sănătăţii a precizat că se pregateşte un act normativ pentru asigurarea continuității și decontării asistenței medicale primare prin centrele de permanență și va solicita suplimentarea cu peste 25 milioane de lei a FNUASS, pentru asigurarea finanțării necesare acestor centre, dar odată adoptat acest act normativ se va trece la evaluarea tuturor centrelor de permanență. Conform noilor criterii, Sorina Pintea a avetizat că este psibil să fie luată în calcul și desfiinșarea unora dintre acestea, în cazul în care nu iși vor dovedi eficiența. În această situație s-a ajuns pentru că, până în prezent, activitatea centrelor de permanență nu a fost îndeaproape monitorizată, constatându-se într-un final că unele dintre acestea primesc bani degeaba.
"Vom face o evaluare a activității centrelor de permanență. În actul normativ pe care îl vom promova vrem să introducem şi criterii de evaluare a eficienţei centrelor de permanență. Nu cred că este normal să avem o creștere exponențială a consultaţiilor în UPU în condiţiile în care finanțăm aceste centre", a mai spus ministrul Sănătății. Discuția a apărut după ce, Sorina Pintea, împreună cu vicepremierul Paul Stănescu, a vizitat secțiile UPU, pediatrie, neonatologie, Obstetrică - Ginecologie - lehuze din Spitalul Județean Slatina, unde a discutat cu medicii din unitatea sanitară și reprezentanții autorităților locale. Deși s-a declarat mulțumită de infrastructura spitalului, pentru reabilitarea căreia Ministerul Sănătății a alocat 2,5 milioane de lei, ministrul a atras atenția că "mai sunt multe de făcut în ceea ce privește asigurarea aparaturii necesare, dar și a pregătirii personalului medical, astfel încât Slatina să nu fie doar un loc de tranzit către centrele universitare".
Ministrul Sănătății a promis că la Slatina se vor mai repartiza alte 2 milioane de lei pentru achiziția de aparatură medicală, dar, fișele de repartiție vor fi trimi­se, în același timp, și către corpul de control, pentru a se verifica dacă banii sunt folosiți corect. De asemenea, prin proiectul pe care Ministerul Sănătății îl derulează cu Banca Mondială vor fi repartizate spitalului 4 paturi de ATI, precum și aparatura necesară pentru terapie intensivă: 13 monitoare de funcții, 2 ventilatoare mecanice și unul portabil, a mai primis Sorina Pintea.
În prezent, la nivelul întregii țări există 352 de centre de permanență aflate în relații contractuale cu CNAS și, prin urmare, acestea primesc fianțare pentru serviciile medicale oferite pacienților. Alte 27 de centre de permanență au primit aviz de înființare din partea Ministerului Sănătății, exprimându-și intenția de a intra în relații contractuale cu CNAS. Sorina Pintea a mai adăugat că prin evaluarea activității nu se urmărește închiderea unora dintre aceste centre, ci asigurarea continuității și eficientizarea lor, în condițiile în care ministerul a solicitat suplimentarea cu 25  de milioane de lei a fondurilor care le sunt alocate.
La nivelul județului Buzău funcționează 3 centre medicale de permanență, în localitățile Berca, Vernești și Vintilă Vodă. Cel mai vechi dintre acestea este centrul de la Vernești, înființat, în anul 2011, care deservește în prezent două localități cu o populație de 14.100 de locuitori. Urmează centrul de la Vintilă Vodă, înființat în 2012, care deservește 6 localități cu 18.863 de locuitori, și centrul de la Berca, înființat în 2013, deservind 5 localități cu 14.531 de locuitori.Etichete: Centrele |  desfiinţare |  medicală |  pericol |  permanenţă
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU