31 [IUL 19] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 31 iulie 2019

Ce taxe și impozite locale vor plăti buzoienii din 2020

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
1 vot 1766 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro

Buzoienii vor plăti mai multe pentru taxe și impozite, începând de anul viitor. Dările la bugetul local vor fi mai mari cu 4, 6 la sută, după ce consilierii municipali au aprobat indexarea taxelor în raport cu rata inflației.  Tot cu 4. 6 la sută vor crește și limitele minime și maxime ale amenzilor fiscale, majorări ce vor intra în vigoare din prima zi a anului 2020. 

”Această majorare pe lege cu inflația de 4,6% pentru anul următor.  Așa ca și notă, de exemplu, municipiul Constanța  a mărit taxele cu 15% pentru anul următor. Deci, noi am propus practic numai actualizarea prețurilor cu inflația.  Practic nu este o creștere a taxelor și impozitelor, este aducerea acestor  taxe și impozite la zi,” a declarat primarul Buzăului, Constantin Toma/

 Proiectul care prevede indexarea taxelor și impozitelor locale a atras criticile liberalilor. Consilierii PNL au atras atenția că procentul cu care se majorează dările la bugetul municipiului este prea mare iar decizia ar urmări atragerea de bani la vistieria municipalității, în detrimentul contribuabilului de rând.

 ”Propunem de fapt indexarea cu 4,6%, ca și rata inflației pentru  anul fiscal 2020. Numai că nu prea găsim în anul 2019, în proiecția făcută de BNR și nici în celelalte documente care puteau fi folosite ca și suport în ceea ce privește acest proiect . BNR-ul discută pe o inflație în medie de 3,8% în anul 2019, iar în 2020, rata inflației scade la 3,2%. Această indexare este una ireală și incorectă. Nevoia de a găsi bani la bugetul local nu ne dă dreptul, până la urmă, să ne folosim de această rată a inflației pentru a crește și cu un procent destul de mare taxele și impozitele locale pentru anul 2020.”, a spus consilierul PNL Ion Barbu.

 Prezent la ședința Consiliului Local Municipal, directorul executiv al Direcției Economice din Primăria Buzău a venit cu explicația necesității majorării taxelor și impozitelor locale, deși consilierii liberali au susținut în continuare că procentul de creștere al dărilor putea fi mai mic: ”Articolul 491 din Codul Fiscal prevede indexarea în anul fiscal în curs pentru anul fiscal următor cu rata inflației la nivelul  anului fiscal precedent.  Această rată a inflației este comunicată  pe site-ul Ministerului de Finanțe și pe site-ul Ministerului Dezvoltării. Ea a fost publicată pe site prin comunicatul de presă  nr. 17 din 2019 și este de  4,6%.”
În cele din urmă, proiectul a trecut, iar buzoienii vor plăti mai mult de anul viitor atât taxele și impozitele cât și amenzile fiscale. 


Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 1   -1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU