16 [IAN 18] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 16 ianuarie 2018

Ce spun specialiştii despre 'boala olandeză' care afectează Pădurea Crîng

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
0 voturi 2489 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Boala care afectează ulmii din Pădurea Crîng şi care a dus la necesitatea tăierii a peste 730 de metri cubi de arbori de diferite vîrste îngrijorează din ce în ce mai mulţi buzoieni. Specialiştii consultaţi de reporterii "Şansa Buzoiană" spun că situaţia este destul de gravă, dar "Boala olandeză" nu este o noutate, iar ulmul este o specie de copac care a fost în ultimii zeci de ani afectat în toată ţara. Din păcate, aceiaşi specialişti spun să soluţii infailibile pentru rezolvarea situaţiei prin evitarea defrişării nu prea există. Se poate, însă, repara ceva prin replantarea unor specii de ulm rezistente la această ciupercă devastatoare care trebuie aduşi din zona Turkistanului.
   Boala ulmului este, potrivit literaturii de specialitate din domeniul silvic, cunoscută încă din 1922. În afara tăierii arborilor există şi metode care au la bază folosirea de fungicide specifice care se injectează direct în trunchiul copacului concomitent cu acţiuni de oprire a infecţiei prin împiedicarea formării fructificaţiei ciupercii. Dacă nici una dintre aceste soluţii nu se dovedesc eficiente atunci răspîndirea ciupercii se poate combate doar prin tăieri. Or, în cazul Buzăului ne întîlnim cu exact această situaţie după cum au precizat, în mai multe rînduri, oficiali de la Direcţia Silvică Buzău.
 Ce spune manualul
Tot în literatura de specialitate se arată că ulmul este o specie de copac care este extrem de sensibil la boala olandeză. Boala respectivă se răspîndeşte cu repeziciune, iar condiţiile climatice contribuie, uneori decisiv, la răspîndirea ciupercii. Este deosebit de important că boala să fie depistată din pripă luîndu-se măsuri rapide prentru evitarea răspîndirii ciupercii. Tăierea ramurilor afectate este o primă măsură, dar dacă arborii sînt greu afectaţi ei trebuie tăiaţi. În paralel trebuie acţionat pentru combaterea insectelor purtătoare, iar cioatele lemnoase trebuie tratate chimic.
E interzis transportul lemnului în zone neatinse de ciupercă
Totodată, studiile arată că lemnul rezultat din tăiere nu trebuie transportat în zone unde ulmul nu este atins de boală, iar după tăieri scoarţa trebuie curăţată şi arsă, iar la faţa locului trebuie să rămînă cît mai puţine resturi care ar putea împrăştia în continuare ciuperca. În ceea ce priveşte Parcul Crîng, uscarea ulmului nu este chiar o noutate o astfel de problemă de mari proporţii înregistrîndu-se în 1959, cînd în Regiunea, la acea vreme Ploieşti-Buzău, efectele ciupercii au fost devastatoare. De altfel, în acel an, boala olandeză a decimat mai toate pădurile patriei. Imediat după aceea, puterea politică a vremii a cerut demararea unor studii pentru depistarea cauzelor acelei epidemii. Între timp, s-au făcut ceva progrese ştiinţifice, dar ulmul rămîne în continuare sensibil la această boală.

Ce zic specialiştii din  Direcţi Silvica

Ciprian Silvestru, purtătorul de cuvînt din cadrul Direcţiei Silvice explică ,pe larg,care sînt cauzele ce au determinat ca în Pădurea Crîngului să fie tăiaţi arbori. "În vara anului trecut în unele parcele din pădurea Crîngului s-au constatat arbori uscaţi din specia ulm. Conform amenajamentului s-a trecut la punerea în valoare a arborilor uscaţi. S-au marcat 721 metri cubi de arbori uscaţi. În paralel cu această acţiune s-a solicitat Institutului de Cercetare - Dezvoltare în Silvicultură "Marin Drăcea"- Staţiunea Braşov să ne spună care sînt cauzele uscării arborilor şi să ne indice măsuri de combatere a dăunătorilor. S-a identicat în urma analizelor un agent patogen, o ciupercă, Ophiostoma novo-ulmi, (boala olandeză a ulmului, un cancer produs de o ciupercă) pentru care nu există tratament specific", ne-a declarat dr. ing. silvic Ciprian Silvestru.
Din buletinul de analiză nr. 3473/ 01.11. 2017, eliberat de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură "Marin Drăcea", Staţiunea Braşov, reiese că o echipă din cadrul Institutului s-a deplasat la Buzău şi a analizat care sînt cauzele uscării ulmilor într-un procent aşa de mare. Din buletinul de analiză reies următoarele: Arborii de ulm sînt afectaţi de Ophiostoma novoulmi, ciuperca asiatică care a provocat uscarea ulmilor în toată lumea. Infecţiile sînt vehiculate de gîndaci de scoarţă (Scolytus sp). În ultimii ani în U.P. III Buzău, O.S. Buzău, boala a afectat ulmi de pe o suprafaţă de 181 de hectare (u.a. 52-64,69-70,92) În arboretele cu uscare mai accentuată arborii uscaţi au fost puşi în valoare, în u.a. 62 şi 63 fiind constituite APV-uri însumînd 158 de metri cubi, respectiv 171 de metri cubi. Procesul este cronic, boala uscînd, treptat şi continuu ulmii. În România boala a cuprins toate arboretele de ulm, în mai multe valuri mai întîi în anii 1950-1970 apoi în anii 1980-1990, primul val fiind provocat de Ohi.Ulmi, iar al doilea de Ophi.novo-ulmi. Toate speciile europene sînt sensibile, chiar dacă ulmul de munte (Ulmus glabra) este uşor mai tolerant. Ulmul de Turkestan (Ulmus pumila) este rezistent, se mai spune în buletinul de analiză.
Etichete: afectează |  boala |  Crîng |  despre |  olandeză |  pădurea |  specialiştii
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU