25 [MAR 20] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 25 martie 2020

Agricultură cu restricții. Ce spun fermierii buzoieni, în plină pandemie de coronavirus

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 2849 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Din 25 martie,  de la ora 12, sunt în vigoare restricțiile prevăzute în Ordonanța militară cu măsuri pentru prevenirea răspândirii COVID-19. Românii mai pot ieși din case doar pentru a merge la serviciu, la cumpărături de strictă necesitate, la medic, în caz de nevoie ori pentru a–și scoate afară animalele de companie.

Totodată, noua ordonanță prevede ca persoanele de peste 65 de ani să se deplaseze doar între orele 11.00-13.00 și doar pentru cumpărături, pentru asistență medicală ori pentru îngrijirea unui minor. Excepție fac cei care se deplasează în interes profesional și care pot ieși justificat din case și în afara acestui interval orar.   Aici intră medici, profesori, oameni de știință, care dovedesc că sunt implicați în astfel de activități, dar si agricultorii. În cazul agricultorilor este permisă ”deplasarea pentru realizarea de activități agricole sau deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare, inclusiv a celor de peste 65 de ani. Ei trebuie, însă, să se legitimeze pe baza cărții de identitate și să prezinte fie o adeverință sau o legitimație de la locul de muncă, ori o declarație pe propria răspundere. Astfel, agricultorii pot efectua fără restricții lucrările, care fac parte din Campania agricolă de primăvară.

În această perioadă suntem în plină campanie agricolă, pe lângă lucrările de fertilizat la grâu și rapiță, vom începe foarte curând lucrările la semănat la floarea-soarelui și porumb. Fermierii sunt foarte preocupați de aprovizionarea cu inputuri necesare derulării în bune condiții a campaniei de primăvară. Actualele măsuri luate de guvern nu influențează în mod negativ posibilitatea de a efectua în timp util lucrările, datorită faptului că nu avem o restricție la nivelul salariaților” a declarat  Valeriu Alecu, agricultor din județul Buzău

Însă, producătorii agricoli iau măsuri pentru a fi feriți de temutul virus și pentru a și proteja angajații. Sunt chemați pe teren strict muncitorii, care lucrează pământul cu utilajele sau cei care trebuie neapărat să fie pe câmp pentru alte lucrări.
 
În perioada aceasta, dacă avem treabă cu ei, îi chemăm la treabă numai pe cei, care trebuie să participe în ziua respectivă – ceilalți stau acasă, sunt plătiți, își iau salariul în mod normal. De mâine, derulăm lucrări de pregătire a terenului, de sâmbătă, probabil, vom începe semănatul la floarea-soarelui. În aceste condiții, cei care lucrează pe utiliajele respective vor fi chemați la treabă”, a mai precizat agricultorul buzoian, Valeriu Alecu.

O problemă ar putea apărea, însă, în perioada următoare, din punct de vedere al aprovizionării fermelor cu cele necesare, în condițiile în care sunt impuse tot mai multe restricții.
“În ceea ce privește aprovizionarea cu inputuri, fermele mari au avut grijă să se aprovizioneze din timp cu tot ce este necesar, pentru buna desfășurare a campaniei de primăvară. Probleme s-ar putea să întâmpine fermele mici sau fermele de familie, care nu și-au făcut până la această dată aprovizionarea. Datorită barierelor de transport, care apar acum prin toată Europa – cum toate produsele acestea utilizate la noi ( pesticide, erbicide, semințe) se aduc de afară – s-ar putea să existe unele întârzieri în aprovizionarea cu inputuri”, a menționat Valeriu Alecu.Etichete: agricultură |  restricții
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU