07 [MAI 19] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 07 mai 2019

Ce război! Rachetele antigrindină s-au luptat cu două bombe atomice

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
0 voturi 2260 vizualizari 1 comentariu news@sansanews.ro
Imensele pagube produse de vijelia însoţită de grindină, de săptămîna trecută, în zona de curbură a Carpaţilor, mai ales pe dealurile cultivate cu viţă de vie din judeţele Prahova şi Buzău, continuă să creeze reacţii din partea fermierilor. Oamenii sînt nemulţumiţi că în loc de măsuri ferme şi explicaţii logice din partea autorităţilor primesc declaraţii politice. De exemplu, mai mulţi fermieri din Prahova - de la Dealu Mare pînă la Urlaţi -  s-au trezit, săptămîna trecută, cu viile bătute de piatră, chiar dacă ele se află într-o zonă protejată, cel puţin în teorie, de scutul antigrindină al Ministerului Agriculturii.

Revoltaţi, fermierii - care îşi ştiau culturile la adopost - au postat pe reţelele de socializare imagini cu prăpădul, întrebîndu-se ce producţie vor mai scoate în această toamnă şi din ce vor mai face vin.

În loc să le explice oamenilor de ce sistemul antigrindină nu i-a protejat, ministrii Cabinetului Dăncilă au transformat totul într-o dispută politică. Mai exact, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu (A.L.D.E.), s-a grabit să ceară demisia celor care se fac vinovaţi pentru că nu s-a intervenit prompt cu rachete antigrindină. În replică, ministrul Agriculturii, Petre Daea (P.S.D.) - responsabil de funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor - a spus că s-a tras cu rachete antigrindină, dar că acestea nu au făcut faţă.

Niciunul dintre ministri n-a făcut, însă, ceea ce ar fi trebuit: Să le spună românilor de ce rachetele antigrindină n-au făcut faţă, cine e de vină şi, mai ales, ce măsuri vor lua pentru ca dezastrul să nu se repete. Directorul Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, Gheorghe Căunei, a explicat pentru Ziare.com cum s-a intervenit în timpul furtunii de pe 30 aprilie.

"Sistemul nostru antigrindină este organizat în unităţi. Fiecare unitate are, la rîndul ei, puncte de combatere. Iar fiecare punct de combatere are mai multe puncte de lansare (de unde se trag rachetele cu iodură de argint - n.red.). În zona Prahova - la care ne referim acum - sistemul astfel organizat protejează circa 200.000 de hectare de culturi.

În după-amiaza zilei de 30 aprilie, a pătruns, mai întîi, în această arie de protecţie o celulă (noroasă - n.red.) pe care noi am neutralizatat-o, fără probleme, potrivit procedurilor noastre.

Problema acolo a fost alta. Înainte să intre în zona de protecţie - deci înainte să putem interveni asupra lor - trei celule care se apropiau dinspre Bucureşti s-au unit şi au creat o supercelulă. Aceasta avea o dimensiune ieşită din comun şi puterea a două bombe atomice", a declarat Gheorghe Căunei, scrie siteul de ştiri ziare.comEtichete: antigrindina |  atomice |  bombe |  luptat |  Rachetele |  razboi
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

BRATU
13 mai 2019
Daca se uneau cele trei celule cu a patra???!!! Nu spune nimeni de ce s-au lansat asa tarziu rachetele? Explicatii de adormit pagubitii din parte responsabililor. Asteptam anchete serioase, ba chiar o autosesizare a organelor judiciare!


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU