31 [IAN 18] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 31 ianuarie 2018

Ce interese imobiliare are în spate scandalul mușețelului de la Buzău ?

Florina Arghir Popescu alte articole de Florina Arghir Popescu
5 voturi 3644 vizualizari 0 comentarii florinapopescu@sansabuzoiana.ro

Scandalul din jurul terenului Arhiepiscopiei, pe care este din ce în ce mai evident că cineva interesat încearcă să îl alimenteze, are în spate o regie demnă de teatrul absurdului. I se impută Bisericii că în cazul în care pe terenul în cauză se vor ridica blocuri de locuințe, umbra acestora ar distruge culturile de plante medicinale ale Stațiunii de Cercetări Legumicole Experimentala Buzău.

La două zile după ce Consiliul Local Municipal și-a dat avizul de oportunitate pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar pe suprafața sa, în acord cu cerințele Planului Urbanistic General și cu categoria din care face parte terenul în cauză, în suprafață de 7,2 hectare, Arhiepiscopia Buzăului și a Vrancei a organizat o conferință de presă în care a încercat să justifice un fapt care nu avea nevoie de nicio justificare și anume dreptul său de a vinde un teren. Mai cu seamă că Arhiepiscopia este dispusă, așa cum a și transmis prin vocea purtătorului său de cuvînt, preotul Ioan Șolea, să deschidă negocieri în perspectiva vînzării doar cu dezvoltatori imobiliari.

Dintr-o dată, cineva încearcă să-i determine pe buzoieni să manifeste o îngrijorare absurdă față de ceaiurile Experimentalei, în timp ce piața imobiliară la Buzău a luat-o razna, iar tinerii noștri se îngroapă pe viață în datorii la bănci ca să-și cumpere o locuință și asta tocmai din cauză că la Buzău nu a fost extins fondul locativ prin construcții noi și accesibile ca preț.

Pe scurt, preotul Ioan Șolea a explicat că Arhiepiscopia a fost văduvită pe vremea comunismului de o suprafață de 30 de hectare de teren agricol și că de terenul respectiv s-a folosit Stațiunea de Cercetare Legumicolă pînă la momentul în care, pe cale judecătorească, Arhiepiscopia Buzăului și a Vrancei și-a recuperat dreptul de proprietate pe mai puțin de o treime din terenul care i-a fost confiscat abuziv de regimul comunist.

Terenul în cauză, care se învecinează pe latura estică cu terenul pe care Experimentala cultivă plante medicinale, a fost introdus de Primărie în intravilanul municipiului, la categoria „curs construcții”, obligînd astfel Arhiepiscopia  ca, în cazul în care dorește să păstreze terenul respectiv, să îl folosească doar pentru a ridica construcții. „În aceste condiții, dacă noi mai arendam în continuare pămîntul Stațiunii de Cercetare, pe 2500 de lei, așa cm am făcut-o pînă în anul acesta, eram obligați de lege să plătim impozit la acest teren în valoare de 58 000 lei pe an. Faceți un mic calcul și să vedeți dacă rentează! De aceea, noi care de trei ani de zile nu am mai putut s beneficiem de nimic de la acel teren, deși este al nostru, a trebuit s dezvoltăm o viziune, cum am putea să-l întrebuințăm, nu atît pentru Arhiepiscopie ca instituție, cît pentru buzoieni.  Arhiepiscopia a manifestat o atenție sporită față de activitățile pentru tineret și pentru cele de ordin social, de aceea, Înalt Preasfințitul împreună cu Adunarea Eparhială și cu acordul Sinodului mitropolitan, s-a gîndit la un proiect educațional, un centru pentru tineret și un centru pentru oamenii nevoiași. Cele două centre vor fi ridicate pe partea din față a terenului, pe o suprafață de 1 hectar, urmînd ca restul, pînă la 7,2 hectare să fie vîndute unui dezvoltator. Ca să facem acest lucru, Primăria ne-a solicitat un proiect al PUZ-ului de data aceasta, de aceea noi ne-am adresat unei firme de la Iași, ca să ne realizeze acest proiect solicitat de Primărie, nicidecum să vindem terenul firmei respective. Pasul în care noi ne aflăm acum este unul care ține de partea tehnică a documentațiilor. În momentul în care acest PUZ va fi  aprobat, noi vom face separarea de tern așa cum am spus, în partea din față vom dezvolta cele două centre, iar partea din spate va fi vîndută unei firme care va dori să ridice acolo construcții”, a explicat purtătorul de cuvînt al Arhiepiscopiei, preotul Ioan Șolea.

Centrele Arhiepiscopiei vor funcționa la parterul  celor două clădiri P+4, care vor fi ridicate pe partea din față a suprafeței de teren ce se află acum în discuție, urmînd ca fiecare etaj să fie compartimentat în spații de locuit, urmînd ca acestea să fie închiriate cu scopul asigurării sursei financiare necesare funcționării celor două centre.

Un alt aspect care s-a lămurit la întîlnirea cu reprezentanții presei locale, pentru a zădărnici și aceste discuții inutile care se fac cu privire la umbra clădirilor care ar distruge plantele medicinale, este faptul că va fi prevăzut în proiect ca la marginea terenului dinspre Experimentala să fie construit un drum cu o lățime de 11 metri, iar între drumul respectiv și ultimul rînd de clădiri să existe o distanță de cel puțin  5 metri, adică suficient spațiu pe care să se desfete umbrele clădirilor din viitorul cartier, fără să afecteze culturile Stațiunii de Cercetare Legumicolă.

Ceea ce mai întărește ideea că cineva crează o falsă problemă pentru a crea un scandal în jurul unui proprietar legitim pînă la urmă, care are dreptul să facă ce dorește cu pămîntul său, este faptul că primarul orașului, Constantin Toma a afirmat la ultima întrunire a CLM că a încercat să stopeze acest scandal oferind o alternativă Experimentalei. Și anume, să accepte să cedeze Primăriei terenul aflat lîngă cel al Arhiepiscopiei și să primească la schimb o suprafață similară la marginea orașului, lîngă Pepiniera Urbis Serv, adică fix în mijlocul cîmpului, acolo unde plantele medicinale ar crește și frumos și sănătos. Oferta sa a fost refuzată.

 



Etichete: Buzău |  imobiliare |  interese |  mușețelului |  scandalul |  spate
Voteaza articolul: bun: 4  |  slab: 1   3

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU