12 [IUL 18] ACTUALITATE Buzau
Joi, 12 iulie 2018

Ce destin! Studentul de la Boboc, mort în accidentul de mașină, la o săptămână înainte de a deveni subofițer

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
4 voturi 2031 vizualizari 1 comentariu doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Tensiunile legate de plecarea în permisii cu mașinile personale și graba de a ajunge la apelul de seară din unitate au călcat pedala de accelerație care a frânt, ieri, destinele a patru studenți ai Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” Boboc, cu o săptămână înainte ca aceștia să susțină examenele pentru a deveni subofițeri de carieră.

Accidentul grav din curba morții, de pe drumul destinat numai cadrelor din corpul de unități militare din Baza Boboc putea evitat. Surse din anturajul tinerilor care s-au izbit de un copac, foarte aproape de parcarea din fața porților școlii de la Boboc, dau ca prim motivul al accidentului soldat cu moartea subită a șoferului, un ploieștean de 33 de ani, scurtul timp care mai era între întoarcea din învoire și apelul de seară, de la ora 20:00. Lucru confirmat de oficiali:

Un detaliu care apare în știrile zilei de pe Radio Focus FM, relevat de declarația locțiitorului comandantului Școlii, comandor Corneliu Mititelu, aduce un element nou în cauzele accidentului. Conform acestuia, la 19:50, cu zece minute înainte de apelul de seară și la doar 250 de metri de poarta unității, ”conducând o mașină cu volanul pe dreapta, într-o curbă, având viteză, conducătorul a pierdut controlul volanului și s-a izbit de un copac.”

Regulamentul interior admite miercurea ca singura zi de permisii, cu excepția celor de la sfârșitul săptămânii. O obișnuință care a dus, treptat, la tolerarea ieșirii din unitate cu mașinile personale ale celor care cer permisie, a creat de mai mult timp și o stare de tensiune între ofițerii superiori de la conducerea școlii, și militarii angajați pe bază de contract (M.A.C.). Nu de puține ori, ni se spune, tensiunile, alimentate de dezobediența mocnită a studenților de la Boboc, au dus la amenințări cu desființarea parcării mașinilor personale și chiar la interzicerea folosirii acestor mașini în deplasările reglementate de permisiile de ieșire în oraș sau spre domiciliile studenților.

Ieri seară, șoferul ploieștean, cunoscut ca un student obedient, responsabil și disciplinat, a devenit, împotriva așteptării, un subiect de studiu al problemelor legate de permisii și deplasări cu mașinile personale, un tragic exemplu de temperare a tensiunilor menționate. Conform acelorași regulamente militare, orice M.A.C. este orientat, înainte de a pleca în special în permisiile de miercuri, să folosească mijloacele de transport în comun puse la dispoziție de Școala de Aplicație. Însă, repetăm, obișnuința tolerată a produs inevitabilul, accidentul în care șoferul a murit, iar ceilalți trei ocupanți ai mașinii personale sunt internați în stare gravă, dintre care unul a fost transportat cu elicopterul SMURD, pentru intevenții medicale de maximă urgență, la București.

Conducerea Școlii Boboc, prin cadrele de specialitate din interior, a recurs de multe ori la consilierea studenților-problemă, practică obișnuită în orice loc de muncă în care disciplina face parte din fișa postului. Ancheta procurorilor militari, aflată în curs de desfășurare, va trebui să răspundă la multe semne de întrebare ridicate de evenimentul tragic recent. Deși vorbim de militari ajunși la maturitate, cazul actual a provocat șocuri în rândul familiilor celor patru studenți. Nu numai părinții acestor copii aflați la un pas de a-și completa studiile și de a deveni subofițeri de carieră, așteaptă răspunsuri pertinente și măsuri de disciplinare de la Boboc, unde vin tineri din toată țara. Așteptăm de la responsabilii din Boboc, așa cum au produs și aseară un comunicat de presă plin de regrete, o altă comunicare publică a măsurilor presupuse de situația destul de delicată creată de evenimentul de aseară.

În plus, cum drumul dintre localitatea Boboc și Baza militară Boboc este destinat doar mașinilor cadrelor unității, s-a transformat cu timpul într-un scurt circuit de ”formula unu” pentru studenții care își înceacă performanțele mașinilor personale, fapt admis de persoanele apelate din redacție, pentru a explica de ce, când totul trebuia să fie ”ca la carte”, aseară, întoarcerea dintr-o simplă permisie a îndoliat o familie din Ploiești și a pătat imaginea pe care școala cu tradiție de la Boboc, unul dintre simbolurile Armatei Române, o are de apărat nu numai în fața opiniei publice, cât și a partenerilor militari din coaliția NATO.

 Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 3   -2

Comentarii

Cadru
13 iulie 2018
Tensiunile care apasă pedala de acceleratie, dezobedienta mocnită, drumul destinat doar mașinilor cadrelor unității, apelul de seara si alte aspecte de bucatarie interna asociate cu fata partenerilor din NATO, au născut un articol foarte tare. Opinia publica este acum pe deplin edificata!


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU