08 [APR 16] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 08 aprilie 2016

Ce balamuc! Legea antifumat îi întărîtă pe pacienţii de la Săpoca

Simona Potîrniche alte articole de Simona Potîrniche
0 voturi 966 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Intrată în vigoare în urmă cu aproape trei săptămîni, legea le dă mari bătăi de cap medicilor care îngrijesc pacienţii cu boli psihice, întrucît, conform actului normativ nu-i pot lăsa pe aceştia să fumeze în curtea unităţilor medicale.                  Pentru a fi respectată legea, bolnavii ar trebui scoşi în afara spitalelor, însoţiţi de asistenţii medicali. Lucru imposibil, spun managerii spitalelor, avînd în vedere că în orice moment pacienţii pot fugi. Mai grav este în cazul pacienţilor care au comis infracţiuni, pentru că aceştia nu au dreptul să iasă din clădire. În acest sens, psihiatrii au trimis o adresă prin care solicită modificarea legii, astfel încît bolnavilor psihic, să le fie permis fumatul în doze mici, în curtea spitalelor. În acest moment, Mi­nisterul analizează aceas­tă solicitare şi în zilele următoare va stabili dacă poate fi adoptată o excepţie în acest caz.  
La fumat, însoţiţi
La Buzău, de pildă, la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca, la fel ca în alte spitale din întreaga ţară, managerul unităţii le permite bolnavilor să fumeze. A amenajat un loc special, în curtea unităţii, unde, însoţiţi de îngrijitori, pacienţii au voie să îşi exercite acest viciu. Directorul, explică faptul că a recurs la această metodă pentru a evita situaţiile în care bolnavii ar putea avea crize şi ar putea recurge la gesturi extreme, avînd în vedere că mulţi dintre ei nu au discernămînt. „Le-am dat voie, undeva la marginea incintei, însoţiţi de instructori. Le-am permis să fumeze, ca să nu avem surprize, să intre în sevraj, să se taie între ei. Ei sînt fără discernămînt”, a declarat Dumitru Popescu, managerul spitalului Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca.
Pot deveni violenţi

Şi psihiatrii spun că ar trebui să existe o excepţie pentru pacienţii cu boli psihice, mai ales că există riscul ca bolnavii care suferă de afecţiuni psihice cronice să devină violenţi. „ Pot fi agresivi să-ţi dea una-n cap că nu-i laşi să fumeze, sau să spargă geamul, sau unii dintre ei, psihopaţi, s-ar putea să-şi taie mîna cu un geam, să rănescă pe altul. Să fumeze 10 ţigări pe zi, n-ar fi o nenorocire pentru bolnavii psihici sever, nu pentru nevrottici”, a declarat me­dicul psihiatru, Nicolae Enache. Dacă această excepţie va fi aprobată de Ministerul Sănătăţii, va mai fi nevoie de avizul Comisiei de Psihiatrie, apoi, fumatul va deveni legal în spitalele de psihiatrie din întreaga ţară.Etichete: antifumat |  întărîtă |  balamuc |  Legea |  pacienţii |  Săpoca
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU