15h 41' ACTUALITATE Buzau
Luni, 21 martie 2016

Ce a cauzat toxiinfecţiile elevilor de la Ziduri (update)

Florin Zafiu alte articole de Florin Zafiu
2 voturi 1421 vizualizari 0 comentarii florinzafiu@sansanews.ro
UPDATE [15:41] 21 MAR 2016 ›
Iaurtul consumat de cei 18 elevi care au ajuns la Spitalul Municipal Rîmnicu Sărat cu simptome specifice unei toxinfecţii alimentare nu a fost alterat, infestat sau ieşit din termenul de garanţie. Alimentele din programul „Cornul şi laptele”, servite copiilor de la Şcoala Gimnazială Zoiţa, erau conforme, au arătat rezultatele analizelor de laborator efectuate pe probele de alimente ridicate din şcoală de către inspectorii sanitar-veterinari. Pe de altă parte ancheta separată demarată de către inspectorii de sănătate publică a scos la iveală adevăratul diagnostic şi sursa îmbolnăvirilor. Apa din curtea şcolii ar fi determinat durerile abdominale. Reprezentanţii primăriei Ziduri nu sînt de acord cu rezultatele.

Teste în laborator

Miercurea trecută 18 copii cu vîrste cuprinse între 10 şi 12 ani au început să se simtă rău la şcoala din satul Zoiţa, comuna Ziduri, acuzînd dureri abdominale şi stări de vomă. Copiii au început să se simtă rău după ce au băut iaurt la şcoală. Conducerea unităţii de învăţămînt a solicitat imediat ajutorul medicilor de la Ambulanţă pentru a-i transporta pe micuţi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Municipal Rîmnicu Sărat. Starea elevilor nu a fost gravă, însă pentru 13 dintre ei s-a luat decizia de a fi internaţi. Inspectori şcolari, de sănătate publică dar şi specialişti ai DSV au ajuns la şcoala unde s-au semnalat îmbolnăvirile pentru a verifica produsele consumate de copii în pauza mare. Au fost prelevate probe din iaurt şi corn fiind supuse unor analize. Testele au fost realizate în laboratorul propriu al Direcţiei Sanitar-Veterinare Buzău şi au indicat că alimentele nu au fost infestate cu vreo bacterie sau microb şi nici nu s-au alterat din cauza condiţiilor de păstrare. „Rezultatul de analize pentu produse a fost corespunzător, nu au existat neconformităţi legate de examenul micro-biologic şi fizico-chimic. Am mers pe flux la unitatea mare de distribuţie, au fost recoltate probe de la lapte şi acolo rezultatele au fost negative”, a declarat Marijan Milea, directorul DSVSA Buzău.
Analizele separate realizate de către Direcţia de Sănătate Publică au scos la iveală atît diagnisticul real al copiilor cît şi sursa îmbolnăvirilor în masă. Elevii ar fi consumat apă nepotabilă din curtea şcolii sau ar fi folosit-o pentru igienă, contaminînd alimentele. Atunci inspectorii de sănătate publică au realizat că este vorba nu despre o toxinfecţie alimentară ci despre o gastro-enterită.  „Putem spune că a fost un episod de gastro-enterită generat probabil de calitatea apei menajere, singura sursă de apă fiind cea din grupul sanitar unde există un foraj propriu nesupus testării periodice şi la care s-au identificat bacterii coliforme”, a declarat dr.Carmen Scîntei, medic la DSP Buzău. 

Set de măsuri

Prefectura Buzău a transmis deja un set de măsuri către Primăria Ziduri pentru a rezolva problema apei potabile din curtea şcolii. “Apa folosită nu era autorizată sau verificată. Primarul are obligaţia să asigure condiţiile necesare copiilor în şcoală. Părinţii ştiau că apa nu este potabilă şi veneau cu apă de acasă dar copiii sînt copii şi probabil au consumat apă din această sursă” a declarat George Sava, prefectul judeţului Buzău. Pe de altă parte primarul comunei Nicolae Nedelcu nu este de acord cu rezultatele analizelor declarînd că elevii cunoaşteau că apa este nepotabilă fiecare aducîndu-şi de acasă în sticluţe apă de băut. Verificări suplimentare au realizat şi gestionarii programului „Cornul şi laptele”, din documente reieşind faptul că produsele sînt conforme şi în termen de valabilitate. Chiar şi aşa îmbolnăvirea celor 18 copiii de la şcoala din Zoiţa a pus din nou sub semnul întrebării calitatea produselor din cadrul programului guvernamental. 
Nu iaurtul i-a trimis la spital pe cei 18 elevi ai şcolii gimnaziale din Zoiţa, comuna buzoiană Ziduri. La cinci zile distanţă de la momentul în care şcolarii cu vîrste între 10 şi 12 ani au ajuns la spital cu dureri abdominale, stări de greaţă şi vărsături, autorităţile au primele răspunsuri în ancheta sanitar-veterinară declanşată imediat. 

Testele pe probe de alimente distribuite în cadrul programului „Cornul şi laptele” şi ridicate din şcoală au fost realizate în laboratorul propriu al DSV Buzău. Rezultatele au indicat că alimentele consumate de elevi nu au fost infestate cu vreo bacterie sau microb şi nici nu s-au alterat din cauza condiţiilor de păstrare. 
După aceste rezultate, autorităţile trebuie să vină cu o explicaţie privind cauza alterării stării de sănătate a celor 18 copii de la şcoala din Ziduri care, săptămîna trecută au ajuns la spital acuzînd stări de greaţă, dureri abdominale şi mîncărimi ale pielii. 

Conducerea DSVSA Buzău va susţine la ora 14.00 o conferinţă de presă, în cadrul căreia vor fi prezentate pe larg, primele concluzii, în acest caz. 
 Surse din rîndul celor care se ocupă de anchetă afirmă că o cauză probabilă ar putea fi aceea că şcolarii au băut iaurtul imediat cum a fost scos din frigider, deşi recomandările sunt ca produsul să fie adus aproape de temperatura camerei înainte de a fi servit copiilor.
 
Reamintim, miercurea trecută, 18 elevi de la şcoala din Zoiţa, comuna Ziduri, au ajuns la spital. Copiii au început să se simtă rău, imediat după ce au consumat iaurt şi corn, produse servite elevilor, în cadrul programului guvernamental, „Cornul şi laptele”. Primele simptomele indicau o toxiinfecţie alimentară, astfel că au fost demarate investigaţii. În urma verificărilor, la acel moment, inspectorii DSV au găsit o singură neregulă, temperatura frigiderului în care erau ţinute iaurturile, nu era monitorizată. Cert este că lotul de iaurturi distribuit în zonă a avut 7200 de produse însă în nici o altă unitate de învăţămînt nu au mai fost semnalate astfel de situaţii. 


Etichete: cauzat |  elevilor |  toxiinfecţiile |  Ziduri
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 2   -2

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU