16 [OCT 19] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 16 octombrie 2019

Câți bani a primit Buzăul la rectificare. Reacțiile primarilor care nu au luat nici un leu

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 3286 vizualizari 0 comentarii

Județul Buzău a primit la ultima rectificare de buget aproape 24 de milioane de lei, bani împărțiți în 34 de localități. Rectificarea bugetară mult așteptată de aproape toți primarii din țară nu a venit însă cu vești bune pentru toată lumea.

Deși anunțată pentru luna noiembrie, o nouă rectificare bugetară a fost făcută de Guvern la începutul acestei săptămâni, iar prioritate la împărțirea banilor au avut primăriile care riscau să nu mai aibă bani pentru plata salariilor ori pentru indemnizațiile persoanelor cu handicap. Județului Buzău i-au revenit, în urma rectificării bugetare, mai puțin de 24 de milioane de lei, bani împărțiți către 34 de localități. Cea mai mare sumă, 9,5 milioane de lei, o primește municipiul Buzău, în timp ce la polul opus de află comuna Stâlpu, cu doar 6000 de lei alocați de la Guvern.
Există însă și localități care nu au primit nici un leu, drept pentru care primarii spun că nu știu cum se vor descurca.
Comuna Vadu Pașii, de pildă, are nevoie de bani ca de aer, dar nu primește nici un leu, așa că autoritățile trebuie să se replieze pentru a se putea descurca.
”Ne descurcăm cum putem. Dacă nu au vrut să ne repartizeze și nouă o sumă, o luăm ca atare, ce să facem? Facem economie la alte capitole și trebuie să ne descurcăm. Nevoi aveam și noi ca toate primăriile, pentru investiții, pentru alte servicii, dar dacă nu au vrut să ne repartizeze o luăm ca atare”, a declarat primarul Gheorghe Firon.                    
Cei mai mulți primari se plâng că vor fi nevoiți să renunțe la investiții ca să poată funcționa și așteaptă următoarea rectificare, în care își pun toate speranțele. Este și cazul primarului din Săgeata, Sorin Tănase, care acum nu a primit nici un ban de la Guvern: ”putem doar să funcționăm. Funcționăm, dăm salarii și așteptam vremuri mai bune. La cheltuielile de funcționare trebuie să facem față, dar în rest nimic, investiții nimic, așteptăm alte rectificări”

Pe de altă parte, primarul comunei Bisoca, Florin Stemate,  spune că se descurcă și fără să primească bani în urma rectificării din această săptămână: ”am fost mai chibzuiti, am împărțit la începutul anului ca să avem pentru toate, în limita sărăciei, cât de cât ne descurcăm pentru funcționare, dar nu să facem mare lucru”.

În urma rectificării bugetare de zilele trecute Buzăul a primit 9, 5 milioane de lei, Râmnicu Sărat 5 milioane de lei, Nehoiu 100 de mii, Pogoanele 500 de mii, Tisău  530 de mii, Puiești 816 mii lei, Padina 684 de mii de lei, Berca 807 mii de lei.
În total,  unui număr 34 de localități buzoiene le-au fost alocate sume de bani. Autoritățile județene dau asigurări că banii împărțiți vor ajunge primăriilor care vor putea funcționa fără probleme până la finele anului. 

”Prin această Hotărâre de Guvern s-a avut în vedere în primul rând, funcționarea UAT-urilor. Banii s-au dat pentru priorități cum ar fi: asigurarea cheltuielilor cu salariile, drepturile asistenţilor personali şi persoanelor cu handicap, întreținerea școlilor, ori alte cheltuieli urgente absolut necesare în anul 2019, a căror plată nu poate fi amânată. În acest moment, în județul Buzău, nu există nicio primărie care să nu aibă fonduri pentru funcționare până la 31 decembrie 2019. Mai mult decât atât, există primării care au bani de funcționare chiar până la 31 martie 2020.  Împărţirea s-a realizat în mod transparent către comunităţile locale, ținându-se cont, inclusiv de solicitările primite de la UAT-uri la Ministerul de Finanțe. Odată cu alocarea acestor sume s-a urmărit o echilibrare a bugetelor comunităților locale”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Buzău, Romeo Lungu. 
 Etichete: Buzăul |  primarilor |  primit |  Reacțiile |  rectificare
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU