30 [IUL 19] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 30 iulie 2019

Cât costă noul sistem centralizat de încălzire

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 1838 vizualizari 0 comentarii

Peste 1.8 milioane de euro din bugetul local este suma care va fi investită de municipalitate pentru ca și în acest sezon rece buzoienii încă branșați la sistemul centralizat să poată beneficia de apă caldă și căldură.

Consilierii municipali au aprobat marți proiectul prin care această sumă va fi investită în punerea la punct a unui nou sistem de termoficare care să permite Regiei Autonome Municipale să furnizeze și în această iarnă agent termic pentru miile de buzoieni care nu au centrale de apartament.
”Deci, așa cum am mai spus, practice niște puncte termice se vor transforma în microCET-uri, care vor asigura, cel puțin pentru această iarnă, încălzirea apartamentelor care vor fi legate în continuare la sistemul centralizat. Mizăm aici, inclusiv pe o reducere a pierderilor, pentru că, așa cum se știe, pierderile în rețelele de încălzire în Buzău erau între 35 și 40 la sută pe timp de iarnă și circa 70 la sută pe tip de vară, deci această pierdere se va diminua masiv, bineînțeles ce pot să declar acum, vom încerca să păstrăm același preț al gigacaloriei și pentru iarna asta.”, a declarat primarul Constantin Toma.

Proiectul a stârnit ample dezbateri. Consilierul PNL Constantin Ionescu a atras atenția că nu mai e mult timp până când vor trebui demarate probele de presiune și etanșeitate la instalațiile interioare ale sistemului de încălzire, în timp ce abia acum se votează proiectul pentru ca sistemul nou să poată fi înființat: ”Domnule primar, suntem la data de 1 august, iar începând cu data de 15 septembrie vor începe sau va trebui să înceapă probele de presiune, probele de etanșeitate în instalația interioară a sistemului de încălzire. Practic o lună și jumătate până la care dumneavoastră v-ați angajat să puneți la punct un sistem centralizat independent față de ceea ce a fost până acum. În condițiile în care ne solicitați să votăm astăzi o investiție de 1,8 milioane de euro, prin acele centrale de cartier, prin acele investiții pe care - și cu siguranță va trebui să asigurăm apă caldă și încălzire pentru perioada de iarnă. Eu vă întreb, dumneavoastră solicitați 1.8 milioane de euro fără să știm câte apartamente, o estimare pe termen scurt 1, 2, 3 ani se vor debranșa la sistemul centralizat, în condițiile în care, indiferent că mai sunt 5 mii, 6 mii, 7 mii de apartamente care vor rămâne la sistemul centralizat, cheltuielile pentru a menține în funcțiune acest sistem centralizat de minim 1.8 milioane de euro va trebui să fie susținute, cu ce bani?”.
 
 Pe de altă parte, consilierul liberal a atras atenția că în timp ce o sumă importantă este ruptă din bugetul local pentru punerea în funcțiune a unui sistem de încălzire independent, diferit de ce a fost în trecut, din același buget se iau bani ce sunt oferiți buzoienilor ca sprijin pentru montarea de centrale termice de apartament: ”În condițiile în care la punctul 11 dumneavoastră încurajați și finanțați din bugetul local montarea de centrale individuale de apartament, alți 5 milioane de euro printr-o altă hotărâre în urmă cu câteva luni de zile, prin care solicitați finanțarea centralelor pentru școli și grădinițe, practic o mare parte dintre consumatorii care noi astăzi vrem să rămână la sistemul centralizat finanțat din bugetul local vor pleca din acest sistem centralizat și își vor asigura singuri sursa de încălzire și apă caldă. Practic nu este o subminare a sistemului centralizat pe care noi astăzi suntem nevoiți să îl aprobăm cu bani de la bugetul local și din banii buzoienilor care și-au plătit taxe și impozite? Atunci scoateți de pe ordinea de zi punctul 11, pentru ca această investiție pe care doriți să o aprobăm astăzi să fie eficientă, iar oamenii, și în special instituțiile publice, să nu plece din sistemul centralizat, pentru a eficientiza și a putea amortiza această investiție. Pe de o parte investim din bugetul local într-un sistem centralizat, pe de altă parte încurajați ca oamenii să se debranșeze, inclusiv instituțiile publice, cu bani tot de la bugetul local.”

În cele din urmă proiectul a trecut cu 17 voturi pentru și 4 abțineri. Prin acest vot, practic, municipalitatea se angajează ca până pe 15 septembrie să pună la punct un sistem independent care să permită furnizarea căldurii și apei calde pentru buzoienii încă abonați la serviciile RAM.   Suntem pe muchie de cuțit, spune primarul Constantin Toma, dar prin muncă și inteligență, ne vom încadra în acest termen iar buzoienii care nu au centrale proprii în apartamente nu vor ajunge să sufere de frig sau să stea fără apă caldă.  
”Îmi asum răspunderea, pentru a face tot ce este omenește posibil să furnizăm căldură și în sistemul centralizat, și în sistemul autonom, pentru fiecare școală. Suntem în termen, suntem pe muchie de cuțit, dar cu muncă, cu inteligență, cu hărnicie și cu aprobarea consilierilor locali, care aprobați astăzi această finanțare, pentru că și în rectificarea de buget avem prinși niște bănuți, vom reuși”, a declarat primarul.
În primăvară, mii de buzoieni au suferit de frig în propriile case sau în școli și grădinițe, după ce Ecogen nu a mai produs căldură pentru ca RAM să o furnizeze abonaților. În urma acestei situații, municipalitatea a luat pe de o parte decizia de a i încuraja pe buzoieni sî și monteze centrale, oferindu le un sprijin financiar, pe de altă parte a hotărât înființarea unui sistem autonom care să furnizeze căldură celor care rămân conectați la serviciile RAM.Etichete:  |  caldura |  Constantin Ionescu |  CLM
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU