07h 50' ACTUALITATE Buzau
Marţi, 08 august 2017

Cartierele Poştă şi Mihai Viteazu, scăpate de sub control.Spitalul Judetean,pazit de jandarmi

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
2 voturi 5923 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro
UPDATE [07:50] 09 AUG 2017 › Cartierele Poştă şi Mihai Viteazu au devenit principalele zone infracţionale din oraş. Poliţia Judeţeană a confirmat ieri, ceea ce Şansa Buzoiană a scris în numerele trecute în legătură cu fenomenele violente care s-au înmulţit exponenţial în ultima vreme, în cartierele suscitate. Ieri, Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău a transmis un nou caz în care au fost implicaţi etnici rromi. Conflicutul s-a lăsat, în final, cu re­ţinerea a trei cetăţeni bănuiţi de comiterea infracţiunilor de "tulburare a ordinii  şi liniştii publice".   Aşadar, în Mihai Vitea­zu şi Poştă situaţia a devenit acută, iar violenţele sunt "exportate" în tot oraşul. Luni, de pildă, jandarmii au împresurat cu trupe Spitalul Judeţean pentru a preîntîmpina noi violenţe manifestate de rromii strînşi în jurul unităţii medicale, care veniseră să monitorizeze operaţiile chirur­gicale la care era supus un consingen de-al lor lovit de un BMW pe o stradă din Mihai Viteazu după o răfuială între bande.
 În acest context, e vremea unor măsuri proactive de monitorizare şi prevenirii infracţiunilor din cele două cisterne, ches­tiune care ar trebui, probabil, pusă în discuţie cu seriozitate în şedinţele ATOP sau în cele de la Casa Albă, întîlniri în cadrul cărora participanţii se plictisesc unii pe alţii cu tot felul de rapoarte formale.
Ce a transmis Poliţia
Poliţia a transmis ieri un comuncat de presă în care relatează în termeni specifici ceva ce s-a întîmplat la sfîrşitul săptămînii în Mihai Viteazu: " poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Buzău, au reţinut trei bărbaţi cu vârste cuprinse între 28 şi 31 de ani, toţi din Municipiului Buzău, bănuiţi de comiterea infracţiunilor de "tulburarea ordinii şi liniştii publice" şi "lovirea sau alte violenţe". Cazul a fost sesizat Poliţiei la acest sfârşit de săptămână, atunci când pe  fondul unor discuţii contradictorii dintre un minor de 14 ani şi un tânăr în vârstă de 28 de ani, ambii din municipiul Buzău, a izbucnit un conflict spontan între mai multe persoane.
Din cercetările efectuate a reieşit faptul că, în timp ce se aflau pe o stradă din Municipiul Buzău, doi bărbaţi în vîrstă de 28 şi 30 de ani, ar fi avut un conflict cu minorul şi cu un alt buzoian în vârstă de 31 de ani, împrejurare în care aceştia s-ar fi lovit reciproc în mai multe  rânduri, s-ar fi manifestat zgomotos şi ar fi tulburat ordinea publică. A fost întocmit dosar penal, iar în urma activităţilor specifice desfăşurate şi a probatoriului administrat de poliţişti, sub coordonarea procurorului de caz, ieri, cei trei bărbaţi au fost reţinuţi pentru o perioadă de 24 de ore, sub aspectul comiterii infracţiunilor de tulburarea ordinii şi liniştii publice şi lovirea sau alte violenţe. Cercetările continuă, urmând ca bănuiţii să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău în vederea luării măsurilor legale."
Evenimentele violente din ultima vreme ne arată, fără putinţă de tăgadă, că polul de infracţionalitate din municipiul Buzău s-a localizat în cartierele Poştă şi Mihai Viteazu. Practic, dacă se face o analiză sumară a ştirilor apărute în zilele din urmă în mass-media locală se constată uşor că în cele două cartiere vecine s-au produs ori s-au iniţiat cele mai multe evenimente  violente, ceea ce poate duce la concluzia că zona respectivă este aproape scăpată de sub controlul autorităţilor.    
  Astfel, Poşta şi Mihai Viteazu au luat locul cartierul Simileasca în ceea ce priveşte infracţionalitatea. Situaţia actuală creează probleme Poliţiei naţionale dar şi Poliţiei Locale, care nu par să facă faţă valului de infracţiuni produse aproape zilnic. Fapt care necesită, cu siguranţă, o analiză serioasă şi schiţarea rapidă a unui plan de acţiune bine articulat care să încerce readucerea normalităţii în zonă. În plus, cele două cartiere exportă la modul propriu infracţionalitate şi în alte zone ale oraşului.
Clanul Pistol a luat cu asalt U.P.U.
Şirul evenimentelor violente a fost deschis nu cu mult timp în urmă, cînd un grup de rromi au luat cu asalt Unitatea de Primiri Urgenţe (U.P.U.) a Spitalului Judeţean după un conflict izbucnit la o înmormîntare a unui lider al comunităţii rrome din Poştă, un anume Terente. Etnicii rromi, bărbaţi şi femei au violentat personalul de serviciu al U.P.U., nemulţumiţi, se pare, de modul în care le era tratat pacientul adus la spital căruia i se făcuse rău la pomană. Atunci a fost nevoie, ca şi în alte rînduri, de intervenţia în forţă a mascaţilor în final, au reuşit să calmeze spiritele, iar o persoană a fost reţinută.
S-a urcat cu BMW-ul pe trotuar
Duminică seara, în cartierul vecin, în Mihai Viteazu, un puşti s-a urcat cu un BMW pe trotuar şi a lovit un vecin de-al său de 21 de ani. Surse poliţieneşti spun că evenimentul care s-a lăsat cu un scandal monstru nu a fost un simplu accident de circulaţie ci o formă de răfuială între două grupări de etnici rromi.Ieri mai multi rromi ,rude ale victimei au ,,pichetat" Spitalul Judetean unde accidentatul a suferit o operatie complicata,ulterior fiind transferat cu elicopterul la o unitate medicala din Bucuresti.Preventiv,la spital au fost dislocati un grup de jandarmi care au monitorizat situatia Altminteri, cetăţeni din zonă ne-au relatat că aproape zi de zi şi noapte de noapte, în cele două cartiere au loc curse de maşini ori conflicte mai mult sau mai puţin spontane, cele mai multe produse de membri ai comunităţilor rrome din zonă. Aşadar, zona respectivă este acum un punct nevralgic.
De altfel, cam în tot Buzăul au început să apară probleme serioase, mai cu seamă de cînd temperaturile au crescut. Ceea ce se întîmplă acum în municipiul reşedinţă de judeţ a fost observat şi de fostul comandant IPJ. col (r) Ion Marin. El a postat pe contul său de Facebook un text critic, care dincolo de subiectivismul de înţeles pentru un fost şef al Poliţiei, conţine constatări pertinente:  
"Poliţia Buzău, Oraşul ăsta e la cheremul cîtorva descreieraţi care îşi bat joc de liniştea noastră? Nu de lipsă de metode şi mijloace duceţi lipsă, ci de determinare în aplicarea legii. Este inadmisibil ca pricipalele străzi din oraş să fie folosite ca piste de raliuri, standuri de încercare pentru motoare turate la maxim şi cascadorii. Nu cumva sînt sancţionaţi pietonii care traversează prin loc nepermis din cauză că-i expun pe teribilişti la accidente? Ştiu că se poate aplica legea dar mai trebuie să se şi vrea. Trebuie să fie inundate străzile sau zăpada să fie cît casa ca să avem linişte?"Etichete: Cartierele |  control |  jandarmi |  Judetean |  Mihai |  pazit |  Poştă |  scăpate |  Spitalul |  Viteazu
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 0   2

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU